latinica  ћирилица
20/01/2019 |  13:44 ⇒ 16:05 | Аутор: СРНА

Одузета велика количина лажно брендираних производа

Службеници Управе за индиректно опорезивање БиХ одузели су велику количину робе због повреде права интелектуалног власништва и повреде жига, а њена тржишна вриједност се процјењује на неколико стотина хиљада КМ, саопштено је из Управе.
Службеници Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ - Фото: СРНА
Службеници Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХФото: СРНА

У саопштењу је наведено да је Царинској испостави Тузла због повреде интелектуалне својине и повреде жига одузето 19.661 комада џемпера означених жигом "ЦиА" /Ц&А/, као и и 540 женских торби због сумње да је дошло до повреде интелектуалног власништва.

Ријеч је о 307 торби марке "Луј Витон" /Лоуис Виттон/, 160 торби марке "Мишел Кор" /Мицхаел Корс/ и 73 торби марке "Гес" /Гуесс/, те 960 комада чарапа означених жигом "Хелоу Кити" /Хелло Киттy/, одузетих у царинској испостави Тузла.

У Царинској испостави Градишка одузета је већа количина фалсификоване робе због повреде жига разних брендова и робних марки и то 234 комада џемпера, 3.184 комада мајица, шорцева и дресова, 405 комада ручних сатова, 720 пари патика, 593 комада кошуља, 1.112 комада торби, 118 комада шалова и 82 комада јакни.

Дио робе за који су се стекли законски услови је уништен, док је други дио привремено задржан под царинским надзором, те се води прописани поступак предузимања царинских мјера заштите интелектуалне својине у складу с одредбама Закона о жигу и Одлуке о спровођењу царинских мјера за заштиту права носиоца жига.

У саопштењу је наведено да се приликом увоза, извоза или транзита робе, у складу са важећим прописима, штите права интелектуалне својине и то - жиг, ауторско и сродна права, индустријски дизајн, патент и поријекло или географска ознака.

Царински органи су надлежни да, у случајевима сумње повреде права интелектуалне својине, прекину царински поступак све до окончања поступка којим се повреда права утврђује.

"Уколико царински органи посумњају да одређена роба која се увози у БиХ представља фалсификат познатих свјетских марки, имају право такву робу задржати, а од носица права затражити да изврши стручну процјену о томе да ли је ријеч о фалсификату", истиче се у саопштењу.

Управа за индиректно опорезивање БиХ позива све грађане у БиХ да на отворену линију 080/02-06-07 пријаве сваки облик незаконите трговине, утаје акциза, царине или ПДВ-а. Сви позиви су бесплатни и потпуно анонимни.