latinica  ћирилица
20/01/2019 |  15:11 ⇒ 15:29 | Аутор: СРНА

Тачи предлаже размјену територија

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи сматра да су планови о размјени територија са Србијом најбоља могућност да се напредује ка чланству у ЕУ и НАТО-у.
Тачи (Фото:AP Photo/ Visar Kryeziu) -
Тачи (Фото:AP Photo/ Visar Kryeziu)

- Споразум би донио већу стабилност и мир у региону. Косову би то омогућило пријем у ЕУ и НАТО - рекао је Тачи за аустријску агенцију АПА.

Он каже да неће бити никаквих етничких граница, већ да ће "двије земље" остати мултиетничке, а одговарајући споразум би значио да између њих више никада неће доћи до рата.

- Грађани би живјели бољи живот, јер би споразум побољшао и економско стање, дошло би до стварања више радних мјеста и границе би се отвориле - рекао је Тачи и додао да је узор "европски модел".

Он сматра да су шансе за постизање успјешног договора никада боље, јер ЕУ и САД подржавају планове.

- Новина је да би и Русија била спремна да подржи споразум, који би двије стране прихватиле - тврди Тачи.

Тачи каже да је због тога важно да се искористи актуелни тренутак како би се постигао споразум који би био избалансиран и узео у обзир интересе обје стране, преносе београдски медији.

- Не ради се само специфично о размјени територија, већ и о многим другим аспектима - рекао је Тачи и додао да споразум треба да буде свеобухватни и да треба да се бави и другим питањима, као што су и нестале особе у рату на простору бивше Југославије.

Он наводи да споразумом треба регулисати и културно насљеђе Срба на Косову, а биће ријечи о економском развоју, као и о оним темама које су и даље отворене између Приштине и Србије.

- Споразум треба коначно да ријеши проблем и не треба да буде само привремена солуција - рекао је Тачи, који је одбацио оптужбе да се залаже за "велику Албанију".