latinica  ћирилица
20/01/2019 |  15:37 ⇒ 20:03 | Аутор: Агенције

Атина: На демонстрацијама 60.000 људи, сукоби са полицијом (ВИДЕО)

На митингу на Тргу Синтагма у центру Атине учествује 60.000 људи, саопштила је грчка полиција. То је десет пута мање од оцјене организатора митинга.

Демонстрације су организоване против Преспанског споразума о промјени имена Македоније, дан уочи отпочињања парламентарне процедуре о ратификацији тог договора.

"Од 14.00 часова (13.00 по средњоевропском времену) на подручју Трга Синтагма одржава се митинг на ком учествује око 60.000 грађана. Полицијска управа Атике предузима појачане мјере безбједности за нормално одржавање митинга", наводи се у саопштењу.

Демонстрације у Атини (Фото: REUTERS/Alkis Konstantinidis)

Према информацијама полиције, у Атину је стигло 326 аутобуса са демонстрантима.

Организатори су изјављивали да ће у главни град Грчке стићи 3.000 аутобуса и да ће на митингу учествовати најмање 600.000 људи.

Учесници демонстрација су бакљама, "Молотовљевим коктелима", каменицама и фарбом засули полицију, која је одговорила сузавцем.

Лист Нафтемпорики је јавио да је у нередима у близини зграде грчког парламента у центру Атине повријеђено десет полицајаца.

Дописник агенције Спутњик јавио је да се над Тргом Синтагма надвио дим сузавца. На протестима у Атини рањен је фото-репортер ове агенције који је хоспитализован, а његова опрема је украдена.

Многи Грци вјерују да полажу право на назив Македонија, јер се тако зове и једна покрајина на сјеверу Грчке. Демонстранти кажу да не могу да прихвате споразум, јер сматрају да тако "дају Македонију и своју историју".

- Македонија је грчка и тачка - рекли су неки од демонстраната.

Мјештани тврде да су ово највећи протести у Атини у посљедњих неколико деценија.

Грчки премијер Алексис Ципрас сматра да је Преспански споразум о промјени имена Македоније историјски и за Атину и за Скопље, те да ратификација договора представља патриотску дужност.