latinica  ћирилица
21/01/2019 |  10:47 ⇒ 12:33 | Аутор: СРНА

Тривићева честитала почетак другог полугодишта

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић честитала је данас почетак наставе у другом полугодишту школске 2018/2019. године у школама у Српској, изразивши задовољство чињеницом да су наставницима повећане плате, те се планира и наставак мјера за побољшање положаја просвјетних радника.
Наталија Тривић - Фото: РТРС
Наталија ТривићФото: РТРС

Она је изразила увјерење да су зимски распуст сви искористили за одмор и да ће у наставку школске године са новом енергијом наставити заједнички рад, ученици да усвајају нова знања и вјештине, а наставници да истрају у подучавању младих генерација.

"Министарство просвјете и културе посвећено је унапређењу квалитета образовног процеса. С циљем креирања образовања по мјери ученика, заједно ћемо анализирати наставне планове и програме и прилагођавати их потребама савременог друштва", навела је Тривићева у честитки ученицима основних и средњих школа, руководствима школа, те наставном и ваннаставном особљу.

Она је нагласила да је усавршавање наставника један од приоритета јер они имају кључну улогу у квалитету образовног процеса, те истакла да ученици треба да стекну примјенљива знања, захваљујући којима ће по завршетку средње школе наставити даље образовање или засновати радни однос.

Тривићева је свим основним и средњим школама пожељела да у другом полугодишту остваре зацртане циљеве, додавши да ће Министарство просвјете и културе бити истинска подршка на заједничком путу образовања младих генерација које су будућност Републике Српске.

У саопштењу Министарства просвјете и културе напомиње се да се у основним школама, настава у школској 2018/2019. години завршава најкасније 21. јуна, а за ученике завршног разреда основне школе најкасније 7. јуна.

У средњим школама настава се завршава 14. јуна, а за ученике завршних разреда 17. маја, док ученици умјетничких школа наставу завршавају 7. јуна, осим матураната којима ће настава бити окончана 24. маја.

Прољећни распуст трајаће од 22. до 26. априла.

Према подацима ресорног министарства, наставу је у првом полугодишту у Републици Српској похађало око 92.000 ученика у 187 основних школа и око 37.000 ученика у 94 средње школе.