latinica  ћирилица
22/01/2019 |  12:15 ⇒ 16:02 | Аутор: СРНА

Којић: Савјет министара да усвоји ревидирану стратегију

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић поручио је да Савјет министара мора да усвоји ревидирану стратегију БиХ за рад на предметима ратних злочина, јер она доприноси правди и правичности, те једнакости грађана пред законом.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

"Очекујем да Савјет министара усвоји стратегију, посебно ако се има у виду чињеница да је Влада Републике Српске дала сагласност на ту стратегију и да је она усаглашена са представницима ФБиХ, заједничких институција БиХ и правосудном заједницом", рекао је Којић Срни.

Којић каже да је тешко прогнозирати да ли ће стратегија бити усвојена у техничком мандату Савјета министара БиХ, имајући у виду чињеницу да је стратегија скидана са дневног реда сједнице Савјета министара у стварном мандату.

"Стратегија треба да допринесе и помирењу међу народима, али је очигледно да Бошњаци не желе помирење међу народима, већ желе да задрже стереотип који су наметнули кроз извјештавање федералних медија да су једни жртве, а други злочинци, што никако не може допринијети помирењу међу народима", истакао је Којић.

Он је подсјетио да се Радна група која је именована од влада ентитета и Министарства правде БиХ уз тешке напоре раније усагласила око текста ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина, јер је био истекао рок претходне стратегије за процесуирање најсложенијих предмета ратних злочина.

"Уз тешке напоре, радна група је усагласила стратешке циљеве и мјере у новој ревидираној стратегији, али је Савјет министара, нажалост, још није усвојио. Да апсурд буде још већи, стратегју је са сједница Савјета министара скидала Семиха Боровац, која ресорно није везана за стратегију", каже Којић.

Којић истиче да се на тај начин најбоље потврђује умијешаност политике у процесуирање предмета ратних злочина и правосуђа на нивоу БиХ.

"Новом, ревидираном стратегијом предвиђена је одговорност оних који не проводе стратешке циљеве и мјере, а то су носиоци правосудних функција судије, тужиоци, главни тужиоци и очигледно је да је и даље намјера да се врши контрола над правосуђем, како не би одговарали они који проводе бошњачку политику у правосуђу, прије свега СДА", напоменуо је Којић.

Којић закључује да то није добро, јер је то лоша порука жртвама и породицама жртава да правосуђе на нивоу БиХ служи за провођење одређених политика, а никако за провођење правде и једнакости грађана пред законом.

Савјет министара донио је 2017. године одлуку о формирању радне групе за израду измјена и допуна Стратегије БиХ за рад на предметима ратних злочина, са задатком да овај посао буде завршен до краја маја.

У радну групу именовани су представници министарстава правде у Савјету министара, Републике Српске и ФБиХ, Правосудне комисије Брчко дистрикта, Министарства безбједности у Савјету министара, Високог судског и тужилачког савјета БиХ и Надзорног тијела за праћење спровођења Стратегије за рад на предметима ратних злочина.

У БиХ је 2008. године усвојена Стратегија за рад на предметима ратних злочина чији је основни стратешки циљ процесуирање најсложенијих предмета ратних злочина у року од седам година, те процесуирање мање сложених предмета ратних злочина у року од 15 година.