latinica  ћирилица
22/01/2019 |  16:02 ⇒ 18:27 | Аутор: РТРС

Амерички притисак неуспјешан, таксе остају

Таксе на робу из централне Србије остају на снази до постизања "свеобухватног споразума о реципрочном признавању", рекао је премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај након састанка са америчким амбасадором у Приштини Филипом Коснетом.
Американци пренијели поруку Харадинају - Фото: Facebook
Американци пренијели поруку ХарадинајуФото: Facebook

Одржан је састанак Харадија и предсједника скупштине самопроглашеног Косова Кадрија Весељија са америчким амбасадором Филипом Коснетом. Коснет је први напустио састанак, а затим и Харадинај.

Портал Зери онлајн пише да је Коснет инсистирао на укидању такси које је Приштина увела прије два мјесеца Србији и БиХ.

На конференцији за медије након састанка, Харадинај је рекао да таксе остају на снази.

"Желимо да укинемо таксу и то нам је циљ и препорука наших савезника из САД, али ми смо повезали питање таксе са свеобухватним споразумом Косова и Србије. Данас бисмо је укинули када би се остварио свеобухватни споразум о реципрочном признавању", рекао је Харадинај.

"Сами смо донијели одлуку о таксама, без икаквих консултација, и тако може остати заувијек", рекао је Харадинај, преноси портал Приштина инсајт. 

Кадри Весељи је рекао да ће одлуке приштинских институција о важним процесима бити у интересу грађана и у координацији са САД и другим међународним партнерима.

"Косово је одлучно у томе да заувијек одржи своје стратешко партнерство са САД и то се никада неће промијенити", написао је још Весељи на свом Фејсбуку и додао да су имали "веома конструктиван састанак" и да су разговарали о изазовима ове године.

Таксе су уведене пре два месеца, 21. новембра, а Београд није применио контрамере, али је чврст у ставу да без укидања такси нема наставка дијалога са Приштином, а тиме ни решавања питања Косова, односно споразума о нормализацији односа, на чему инсистира међународна заједница.

Услиједили су позиви ЕУ Приштини да повуче одлуку о таксама, а потом и "пријетња" главног савезника, Сједињених Држава, да ће се, уколико то не учини, Приштина суочити са санкцијама, прије свега повлачењем подршке трансформацији Косовских безбједносних снага.

Приштина је сада, према оцјенама аналитичара, суочена са реалношћу, а Зери оцјењује да су таксе наметнуте Србији посљедња "јабука раздора" између Тачија и Харадинаја.

Има мишљења, међутим, да је косовска реалност другачија и да симултанка Тачија и Харадинаја, наводно доброг или бар мање лошег и лошег момка, који имају исти циљ, признање косовске независности, не може да траје бесконачно.

Извор: РТС, Танјуг, Приштина инсајт