latinica  ћирилица
23/01/2019 |  11:15 ⇒ 12:28 | Аутор: РТРС

Израђују торбе од рециклираног материјала за билборде

Да до пословног успјеха може да се стигне и у шестој деценији живота, показује примјер двије марљиве Београђанке које су учествовале у оснивању првог еколошко-социјалног предузећа у Србији. Запошљавају жене старије од 50 година и доприносе очувању животне средине, израђујући торбе и друге предмете од искоришћених билборда, по чему су јединствене у региону.

Иванка Стаменовић и Јованка Брујић из Београда у тешком времену транзиције су остале без посла и нашле се на бироу рада, а у зрелом животном добу, упустиле у производњу торби, и то од материјала који се користи за билборде.

- Била сам дуго на бироу, и онда сам одлучила  да видим са бироом какви су њихови услови када је самозапошљавање у питању и тако сам дошла до овог пројекта - каже Стаменовићева, која је предсједница Удружења ЕкоБаг.  

Идеја за рециклирање материјала за билборде на овакав начин, потекла је из Шпаније, а наше саговорнице почеле су да праве своје јединствене моделе, запошљавајући и жене старије од 50 година.

- Ово је јако интересантно, а друго – што смо једине на Балкану које се бавимо овом врстом посла, односно рециклажом билборда, поновном употребом материјала, промоцијом рециклаже уопште - напомиње Иванка.

Пут од искоришћеног билборда до привлачне торбе није нимало лак и захтијева знање, вјештину и посвећеност.

- Прво што су то велики билборди, онда ми изађемо испред и раширимо све то, а онда сијечемо прво у мање комаде, па  стављамо на сто, перемо, и онда кројимо - објашњава сав процес Брујићева.

Захваљујући Иванкином креативном дизајну настају уникатни модели, а од билборда великих димензија настане неколико торби.

- Зависи какав је билборд, али се може направити око 20-ак торби. Да смо на Западу, могло би много више, међутим овдје код нас мора да буде билборд, односно торба да изгледа као нова - напомиње Стаменковићева.

Овакве торбе, кажу, имају своје предности, јер су дуготрајне, издржљиве и непромочиве. Посла има, али зарада није велика, па је тешко наћи радну снагу.

- Девет година се бавимо овим послом, значи још увијек не можемо да живимо од тих плата, јер двије жене имамо запослене и за њих мора да има, а за нас - ако остане и шта остане - закључује Стаменковићева. 

Без обзира на све проблеме, ове даме не одустају и кажу да не треба чекати да вам неко обезбиједи посао.

-Трудимо се да радимо што дуже можемо, нас двије, а имамо и кћерке па ћемо видјети да ли оне желе да наставе овај посао - додаје Брујићева.

Ове вриједне жене поручују да се упорност исплати, а у комбинацији са добром идејом, марљивошћу и знањем може се стићи до успјеха.