latinica  ћирилица
23/01/2019 |  16:01 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Од хобија до бизниса - брачни пар из Сводне производи атрактивне пловке

Од хобија до бизниса. Брачни пар Жељка и Ненад Мутић из Сводне код Новог Града на тржиште би ускоро требало да пласирају атрактивне пловке и остали риболовачки материјал, који настаје у њиховој малој радионици.

Љубав према риболову пресудила је да страствени риболовац Ненад Мутић из Сводне код Новог Града почне да прави атрактивне пловке за себе и своје пријатеље. Онда му је подршку пружила супруга Жељка, па су направили оригиналне пловке, варалице и други риболовачки материјал. Он је по струци прехрамбени технолог, а она је незапослена. Обоје у свијету риболовачке опреме забораве на све бриге.

"Останем на послу више него што бих остао у фирми, значи некад идем кући у пет, некад у шест, некад у 11, а некад у пола три ноћи дођем да нешто завршим. Често се затворим сам у радиони и уживам кад фарбам", прича Ненад.

Каже да је љубав према овом послу пренио и на супругу, која у шали каже да заједно једино нису на води, јер она није риболовац.

"Мој посао је завршни, да се стави нека водилица за лакс, као и лакше фазе посла. Остало ради муж. Заједно смо кући, заједно смо овдје у радионици, једино нисмо заједно на води јер нисам рибар", каже Жељка.

У циљу да вољени хоби, прерасте у породични посао, Жељка и Ненад купили су и неопходну машину. Пловке праве од посебне врсте дрвета, балза које је порјеклом из Јужне Америке. Надају се да ће им у скорој будућности овај хоби постати основни извор прихода.

"У том случају би било спојено угодно са корисним. Мало је људи који се могу похвалити са тим да раде оно што воле. Ја бих баш био то, радим то што волим и уживам у свакој секунди рада", нагласио је Мутић.

Најдраже мјесто и Жељки и Ненаду је њихова радионица. Вјештим рукама дневно направе и до 200 пловака. Надају се да ће њихови производи ускоро добити прилику и на тржишту.