latinica  ћирилица
23/01/2019 |  16:07 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Прича о Ањи Вујаковић - студенту Дипломатске академије у Бечу

Бечка Дипломатска академија једна је од најпрестижнијих свјетских установа за едукацију будућих дипломата. Студијске програме на овој академији похађају студенти из свих дијелова свијета - међу њима је и један из Републике Српске.

Приједорчанка Ања Вујаковић студент је прве године постдипломских студија на бечкој Дипломатској академији. Нада се да ће по завршетку школовања запослење пронаћи управо у Републици Српској.

Ањин први избор била је Музичка академија. Међутим, пут ју је одвео на другу страну – ка дипломатији. Након доласка у Беч, сазнала је за Дипломатску академију, али и за ригорозне услове неопходне за упис постдипломских студија у овој установи. Како би успјела, претходно је завршила студиј романистике, шпанског и француског језика, и то као најбоље рангирани студент Бечког универзитета, с просјечном оцјеном 10. То је било довољно да јој Дипломатска академија упути позив и понуди стипендију.

"Студенти су са свих континената, атмосфера је међународна, и школа отвара сва врата. Послије овога, у принципу, вјерујем да могу да добијем посао гдје год желим", рекла је Вујаковић.

Од три понуђена смјера на Академији, одлучила се за ЕТИА програм, који представља спрегу заштите животне средине и међународних односа.

"На крају када завршим бићу магистар наука у одрживим технологијама и међународним односима. То је дипломатија, али у правцу одрживог развоја и екологије, јер се сматра да ће конфликти у будућности више да се воде око ресурса, а не религиозних разлога", сматра она.

Слање студената на Дипломатску академију многе земље, а поготово слабо развијене, третирају као државни пројекат, јер на тај начин добијају најквалитетније образоване и оспособљене дипломате. И Српска има јединствену шансу да добије једног таквог.

"Ја бих се вратила, не ако бих имала неку бољу понуду, већ из љубави према држави, само да је понуда пристојна", поручила је Вујаковићева.

Ања Вујаковић тренутно је предсједник Савјета студената на свом студијском програму, понуђено јој је мјесто диригента хора Академије, а кандидат је и за мјесто уредника Дипломатског журнала, који је доступан у свим амбасадама у Бечу.