latinica  ћирилица
23/01/2019 |  17:30 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Нови снијег, нови проблеми: Критично у Гламочу и Босанском Грахову

Сњежне падавине у БиХ створиле су бројне проблеме грађанима. Иако у Републици Српској није било већих проблема, у појединим дијеловима Федерације ситуација је прилично тешка. У Гламочу је проглашено стање елементарне непогоде, док су бројна села на ширем подручју општине потпуно блокирана.

Снијег у БиХ проузроковао је велике проблеме. У Гламочу је проглашено стање елементарне непогоде, а до већине села на ширем подручју општине се не може доћи. Сњежни покривач висине и преко једног метра, створио је потешкоће у Кантону 10. Магистрални путеви углавном су проходни, али не и локални.

"Снијег пада непрестано, током протеклих мјесец дана обилно. Тренутно су чисти уже градско језгро и околна села, док су даљи путни правци према удаљенијим крајевима затрпани. Тамо смо били смо принуђени да прогласимо стање елементарне непогоде", изјавио је Небојша Радивојша, начелник општине Гламоч.

Слично би се могло десити и у Босанском Грахову, наставе ли се сњежне падавине у наредним данима. Осим у Дрвару, у свим општинама Ливањског кантона настава је обустављена, а неколико села је без струје. Након вишесатне блокаде у којој је једно лице преминуло, на магисталном путу М-17, на дионици у Доњој Јабланици почело је пропуштање возила. Дан послије, начелник општине Јабланица сматра да су за ситуацију криви возачи камиона и аутобуса.

"Због њихових неприпремљених возила на путу, они су били ти због којих смо имали два заглављена аутобуса, неколико камиона којима возила за чишћење и одржавање путева нису могла прићи", каже Салем Дедић, начелник општине Јабланица.

За разлику од Федерације, у Републици Српској снијег, осим у појединачним случајевима, углавном није био узрок тежих проблема. Сточару Мирославу Иветићу из Герзова поред Мркоњић Града седам грла стоке угинуло је након урушавања крова, док их је 120 сада под отвореним небом.

Тежак и нагомилан снијег разлог је и урушавања дијела крова и плафона у индустријског хали у Поточарима код Сребренице. Хала је дио предузећа којег је купила општина да би у њему покренула производњу намјештаја и запослила око 300 радника.

У осталим дијеловима БиХ, када је ријеч о саобраћају, проблема углавном нема. Због угаженог снијега и поледице возачи се позивају на опрез. Када је ријеч о наредним данима, према информацијама Републичког хидрометеоролошког завода, обилније падавине слиједе тек на истоку и сјевероистоку и то са четвртка на петак.