latinica  ћирилица
23/01/2019 |  18:21 ⇒ 19:15 | Аутор: РТС

Меркелова поштује жељу Београда да се постигне компромис

Предсједник Србије Александар Вучић састао се са њемачком канцеларком Ангелом Меркел на Свјетском економском форуму у Давосу, гдје је претходно пратио њено обраћање.
Вучић и Меркелова у Давосу (Фото:© AP Photo / Markus Schreiber) -
Вучић и Меркелова у Давосу (Фото:© AP Photo / Markus Schreiber)

Након разговора је рекао да Меркелова цијени и поштује жељу Београда да разговара и постигне компромис. Услиједио је састанак Вучића са Јоханесом Ханом и другим званичницима.Вучић је послије састанка са Меркеловом рекао да су теме разговора била сва важна питања у односима Србије и Њемачке. Навео је да се размјена приближила цифри од пет милијарди евра и да је Њемачка најзначајнији спољнотрговински парнер Србије.

Захвалио се инвеститорима из Њемачке и замолио је да имају повјерења у Србију и да, колико је то могуће, добрим ријечима утичу на нове инвестиције.

Вучић је рекао да су теме биле и Космет и евроинтеграције Србије. Каже да разговор није једноставан зато што у Србији постоји један поглед на рјешавање проблема КиМ, а земље које су признале косовску независност имају другачији став. Ипак, каже да Меркелова цијени и поштује жељу Београда да разговара и жељу да се постигне компромис.

Када је ријеч о таксама, Вучић каже да је та тема наишла на подразумијевајућу реакцију Меркелове. Истиче да се Њемачка увијек залагала за слободну трговину и најнормалнији проток роба, капитала, људи и услуга.

Додаје да је састанак био веома важан и да су се договорили да Вучић још чешће информише канцеларку Меркел о различитим важним питањима, а добио је и позив да поново посјети Берлин.

Вучић напомиње да је и данас много тога научио од Меркелове, наводећи да се она позивала на Вебера, којег је и он много пута помињао.

Додаје да је поновљена теза да је компромис нешто што доводи до доброг резултата и да људи треба да теже компромису, а не да униште и унизе противника.

"Да ли ћемо ми у Србији то разумјети, то је друга ствар", навео је Вучић.

Како је рекао, разговарало се и о европском путу Србије и о томе шта још мора да се уради.

"Мислим да су пред нама јасни задаци и извјесно је да ће Србија на том путу имати значајну и не малу подршку Њемачке и канцеларке Меркел, што је за мене било апсолутно најважније", рекао је Вучић.

Ово је 15. сусрет Вучића и Меркелове до сада, укључујући и вријеме када је Вучић био премијер.

Иако је у ЦДУ формално предала лидерство Анегрет Крамп-Каренбауер, Меркелова и даље, као и њена странка, чврсто држи конце како њемачке, тако и европске политике.

Након разговора са Меркеловом, предсједник Србије састао се и са европским комесаром за проширење и суседску политику Јоханесом Ханом.

Такође је разговарао са представницима компаније "Рио Тинто", која, иначе, у Србији реализује пројекат "Јадар".

Вучић је, уочи говора Меркелове, поразговарао и са председником Европске инвестиционе банке Вернером Хојером и бившим финским премијером Александером Стубом.

Јутрос је присуствовао обраћању јапанског премијера Шинзоа Абеа.