latinica  ћирилица
23/01/2019 |  18:38 ⇒ 24/01/2019 | 10:35 | Аутор: РТРС

Најава СДА - рушење Устава БиХ и Дејтона

Званичници Српске оштро су осудили најављену иницијативу СДА, која је сматрају, још један доказ непријатељства према Републици Српској. Одлуку о њеном покретању, сматрају провокаторском и оцјењују је као рушење Устава БиХ и Дејтона. Поручују, Српска је трајна уставна категорија. Име Републике Српске је неупитно, а иницијатива, осуђена на пропаст.

СДА се опасно поиграва са Српском, упозорава предсједница Републике Жељка Цвијановић. Додаје, заклињу се у Дејтон, а нападају оно што је Дејтонским споразумом признато и верификовано - Републику Српску. Ова апелација, за Цвијановићеву, још један је доказ онога по чему су политичко Сарајево и СДА познати – непријатељства према Српској. 

"То ће наравно додатно мотивисати политичку и народну вољу у Републици Српској да се бранимо од насртаја те врсте. У овом моменту постоји милион ствари које се морају урадити у БиХ и на економско-социјалном плану и на еврпском путу, али су у СДА одлучили да се баве темама које подижу температуру и додатно разједињавају БиХ на унутрашњем плану и продубљују неповјерење између конститутивних народа", рекла је Цвијановићева.

Aпелација је сулуда, а Српска уставна, међународно верификована категорија, поручује предсједник Владе Радован Вишковић. У име Владе и институција Српске, упозорава СДА да неће успјети у својој намјери. 

"Покушавали су да утичу и на Дан Републике, односно да не славимо 9. јануар. Видјели су да у томе нису успјели, а неће успјети ни у ономе што су данас најавили. Можда је и крајње вријеме да Република Српска размисли о неком свом даљем путу", нагласио је премјер Српске.

Наводи СДА да је назив Република Српска кориштен у сврху дискриминације и искључивања друга два конститутивна народа дегутантни су и смијешни јер их као чињеницу износе управо они који 12 година неће да спроведу одлуку Уставног суда БиХ о конститутивности српског народа у Федерацији, истиче предсједник скупштине Српске Недељко Чубриловић. 

"Потезати данас у дневнополитичке сврхе питање промјене назива Република Српска значи рушење Устава БиХ. Име Република Српска прихватила је Народна скупштина Српске на засједању у Бијељини, 14. септембра 1992. године, а својим потписима верификовали су га актери Мировног споразума у Дејтону и нико, осим грађана Републике Српске, нема право да о томе одлучује", поручио је Чубриловић.

На то упозоравају и правни стручњаци. Дискриминације нема, а нема ни основа за разматрање апелације. Назив Републике Српске је, додају, уставна категорија.

"Јер овдје је назив ентитета а не народа. Поготово што је Република Српска у БиХ унијела суверентитет у оквиру дејтонских правила, која су подразумијевала и Устав БиХ. У самом Уставу БиХ пише да се састоји од ентитета Република Српска и Федерација БиХ", истакао је адвокат Крстан Симић.

Шизофрена и злобна иницијатива, како је види предсједник Борачке организације Српске, изазваће контраефекат – мобилизацију српског народа. И то не само по овом, већ, истиче, по свим питањима битнима за Републику.

"Са те стране им хвала на иницијативи која ће ујединити српски народ, а неће промијенити име Републике Српске. Због тога, заиста мислим да се ради о једној неодговорној иницијативи", нагласио је предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

Реаговале су и странке. Намјеру СДА да пред Уставним судом БиХ оспорава име Републике Српске, могуће је тумачити на два начина, сматра предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић. Као алиби пред својим гласачима или је по сриједи нешто опасно, каже Стевандић. 

"Сигурно је да, уколико је ово друго у плану, онда ће Уставни суд, ако тамо има паметних људи тамо, било да су странци или нису, то одбацити. А ако не одбаци, то ће бити још једна од тих одлука које су непроводиве. Тако нешто је атак на Дејтон и мир. Атак је на сваког Србина. Тако нешто је пут у нестанак БиХ", сматра Стевандић.

Лидер ДНС-а Марко Павић упозорава да покретање и сличних иницијатива против Републике Српске не доприносе помирењу, напретку и економији. 

"Кад год на некој страни не иде потеже се неко питање у Републици Српској. Сада када се не може супоставити власт у БиХ, Федерацији, у кантонима, одједном треба потегнути неко питање, а то је смета неком име Република Српска", каже Павић.

Име Републике Српске је неупитно, категоричан је и СНСД. За СДС - циљ СДА је изазивање вјештачке кризе у БиХ. ПДП наводи да је иницијатив води у сукобе и блокаду. Социјалисти поручују, Република Српска је реалност, а реторика СДА прошлости.