latinica  ћирилица
23/01/2019 |  19:08 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Иницијатива СДА је акт раздруживања, упозорити свјетске лидере

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да иницијатива СДА за укидање назива Републике Српске представља акт раздруживања, те истакао да Српска треба да се обрати свјетским лидерима са упозорењем да бошњачка страна гура БиХ у хаос и несрећу.
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

"Сада је време да се Република Српска обрати свим светским лидерима Доналду Трампу, Владимиру Путину, Си Ђинпингу и европским лидерима и да их упозори да бошњачка страна гура БиХ у хаос и несрећу", рекао је Анђелковић за Срну.

Он је истакао да ова иницијатива СДА представља директан ударац на уставни поредак БиХ и опстанак државне заједнице.

"То је покушај избацивања Српске из састава БиХ, јер ако неко покушава да анулира име Републике Српске, он заправо покушава да укине Републику Српску", рекао је Анђелковић.

Он је подсјетио да је БиХ као међународно призната држава настала тек у Дејтону удруживањем Републике Српске и Федерације БиХ.

Прије тога, каже он, постојао је само једностран акт и политика Сарајева, а тек од 1995. године /од Дејтона/ постоји модерна БиХ.

Према његовим ријечима, ако неко жели да укида име Републике Српске, онда он поништава дејтонски карактер БиХ, односно одредницу да се састоји од два ентитета.

Анђелковић је рекао да је то акт раздруживања, те да су босанскохерцеговачки сарајевски хегемонистички кругови, односно бошњачки кругови, заправо овим предузели нешто што је политика раздруживања.

"Терају Републику Српску, а очита им је намера да доминирају над Хрватима и Србима, а пошто је то немогуће, онда да БиХ не постоји. Заклињу се у БиХ, а заправо је руше", рекао је он.

Анђелковић је оцијенио да је предсједавајући Предсједништва БиХ /из Републике Српске/ Милорад Додик заузео јасан став да Српска ни под којим условима неће то прихвати, а ако друга страна инсистира на томе, онда та страна укида БиХ, док је Српска привржена изворним дејтонским прицнпима.