latinica  ћирилица
23/01/2019 |  19:08 ⇒ 24/01/2019 | 10:34 | Аутор: РТРС

Гордана Тадић нови главни тужилац Тужилаштва БиХ

Након готово двије и по године, изабран је главни тужилац Тужилаштва БиХ - Гордана Тадић, досадашњи вршилац дужности главног тужиоца. Од 13 чланова ВСТВ-а за Тадићеву је гласало њих девет. Два члана била су против, исто толико суздржаних, док су Јадранка Локмић Мисирача и Славо Лакић од расправе и гласања изузети, јер раде у истим институцијама као и кандидати који су конкурисали, што је пословнички недопустиво. Тадићева је представила и програм рада у будућем шестогодишњем мандату.

Окончана је тринаестомјесечна тракавица око избора главног бх. тужиоца. Од три кандидата који су заузели водеће позиције на ранг листи, ВСТС је убједљивом већином гласова изабрао првопласирану Гордану Тадић испред Диане Кајмаковић и Муниба Халиловића.

Није помогао ни својеврстан сарајевски медијски линч којем је Тадићева била изложена протеклих седмица, нити политичко -идеолошки притисци са ултимативним захтјевима. Па и појединих странака попут СДА, која се отворено сврстала на страну Халиловића.

Против избора Тадићеве били су и чланови Савјета Горан Незировић и Амила Куносић. Суздржани су били Махмут Шврака и Селим Карамехић. Прије тога, готово четири часа, троје кандидата представљали су програме, а чланови Савјета их анализирали. Уз то су Тадићевој анализирали и учинак на позицији вршиоца дужности.

-Слажемо се да по питању корупције није довољно урађено, далеко од тога! Али ако ћемо гледати ратне злочине, на примјер, ријешени су многи предмети и подигнуте су оптужнице у предметима који су били заковани и по десет година - изјавио је Милан Тегелтија, предсједник ВСТС.

Да ли су управо оптужнице у предметима који су годинама у Тужилаштву скупљали прашину разлог сарајевске “сатанизације” Гордане Тадић? Јер, од како је именована за вршиоца дужности главног бх. тужиоца и бошњачки генерали и ратни војни и полицијски команданти постали су све “чешћи” гости бх. Тужилаштва и Суда. Атиф Дудаковић, Нехру Ганић, Рамиз Дрековић, Зијад Срабовић, Химзо Селимовић....Потенцијалних гостију има још много. Јер око 500 предмета ратних злочина чека на процесуирање.

-Циљ који треба да постигнемо данас је у најбољем интересу и правосуђа и наших грађана. А чини ми се да смо кренули у погрешном правцу. Највише захтјеве испуњава писмени програм колегинице Тадић. Ја ту немам никаквих дилема - нагласио је Горан Незировић, члан ВСТС.

Ипак, Незировић је тражио да се конкурс поништи. А већ једном је поништен, под плаштом израде новог, са европским стандардима усклађеног, Правилника о избору руководећих кадрова у бх. правосуђу. Али, у захтјеву је остао усамљен.

-Врло добро знате да су Тадићеву прозивали чак и хрватски медији да је подигла оптужницу против хрватских генерала и мислим да то довољно јасно говори. Јасно је каква је до сада била ситуација о причама да се поједине оптужнице монтирају, да у томе учествују главни тужиоци. Сматрам да ће она знати да смири ту ситуацију - истакла је Ружица Јукић, потпредсједница ВСТС.

И заиста, Тадићева је у свом програму обећала да монтираних оптужница више неће бити. Да ће тужилачка борба против корупције добити примат, баш као и најсложенији предмети ратних злочина. А они једноставнији, да ће пронаћи пут до нижих правосудних инстанци.

Обећала је и реорганизацију Тужилаштва и унапређење тужилачке регионалне сарадње. Пуно посла и изазова на којима су редом падале њене мушке колеге – Маринко Јурчевић, Милорад Барашин и Горан Салиховић. Сви они тужилаштвом су руководили и сви смијењени док је бх. Судом управљала Медџида Кресо. И нити један од њих на функцији главног тужиоца није дочекао крај мандата, а Кресо је без проблема потрошила два – шпестогодишња! Да ли ће и Гордана Тадић, овај додијељени!?