latinica  ћирилица
23/01/2019 |  20:46 ⇒ 24/01/2019 | 07:41 | Аутор: СРНА

Додик и Џаферовић упознали Ленгела о политичкој ситуацији у БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и члан Предсједништва Шефик Џаферовић упознали су делегацију Бироа Националне гарде САД о политичкој ситуацији у БиХ и процесу конституисања власти на свим нивоима.
Додик и Џаферовић са Ленгелом (Фото:predsjednistvobih) -
Додик и Џаферовић са Ленгелом (Фото:predsjednistvobih)

Додик и Џаферовић изразили су захвалност америчкој Влади за дугогодишњу подршку у реформи одбране БиХ, те за континуирану помоћ у реформским процесима, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Они су истакли успјешну сарадњу и помоћ кроз више програма које су Оружане снаге БиХ имале у току 15 година успјешне сарадње која се наставља са Националном гардом државе Мериленд у оквиру Програма државног партнерства.

Саговорници су током састанка у Сарајеву изразили очекивање да ће ова сарадња бити проширена на цивилни и пословни сектор.

Делегацију САД предводио је начелник Бироа Националне гарде Џозеф Ленгел који је изразио заинтересованост за успостављање сарадње националних гарди других савезних америчких држава са Оружаним снагама БиХ.

Он је захвалио члановима Предсједништва за ангажман Оружаних снага БиХ у бројним мировним мисијима у Малију, Конгу и Централноафричкој Републици, те Ираку и Авганистану у којима су у само те двије мисије до сада учествовала 454 припадника Оружаних снага, заједно са америчком војском.

Састанку су у име члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића присуствовали његови савјетници Бранимир Јукић и Вања Филиповић.