latinica  ћирилица
23/01/2019 |  20:52 ⇒ 22:07 | Аутор: РТРС

Требиње: Промоција књиге "На крилима Урила" Вере Басор

У Народној библиотеци у Требињу, за љубитеље писане ријечи организована је промоција књиге Вере Басор.
Промоција књиге - Фото: РТРС
Промоција књигеФото: РТРС

Вера је рођена Требињка, чији животни пут је на релацији родни град- Београд. Пише поезију и кратке приче. Прва књига поезије "Лутајући мириси" издата је 2000. године, чији је наставак Вера премијерно представила својим саборцима.

"На крилима Урила" друга је књига поезије Требињке Вере Басор. Према ријечима ауторке, ово је такорећи, наставак њеног првијенца, на који су читаоци и љубитељи њене поезије чекали 18 година.

"Некада је пјесницима и писцима потребно сазријевање, све је ствар тренутка и ово је сада мој тренутак. Арханђел Урил је четврти арханђео на небу и по књизи Енуха представља анђела грома и вјетрова. То су дубље приче али углавном по некој митологији представља и Бога Перона који је и заштитник Града Требиња, рекла је Басор.

Верину поезију критичари оцјењују као необичну. Поезија у књизи "На крилима Урила", кажу да се просто доживљава као да је заиста на крилима и читаоци ће читајући ову књигу имати осјећај да лете заједно с њом.

"О поезији Вере Басор могу да судим као једном необичном пјесничком гласу из Херцеговине, има ту и свјетлости, сијенке, настајања, нестајања, родољубља, тако да сам у тој поезији нашао везу и са Црњанским, Васком Попом и са пјесницима који пјевају о Херцеговини, истакао је Коча Говедарица, професор српског језика и књижевности у пензији.

За сада књигу "На крилима Урила" можете пронаћи само у Требињу. Издавач је "Свет књиге" у сарадњи са Књижевном заједницом "Јован Дучић".