latinica  ћирилица
29/01/2019 |  19:13 ⇒ 30/01/2019 | 08:30 | Аутор: РТРС

Одлука о кандидатском статусу БиХ до 1. новембра

Чланови Предсједништва БиХ разговарали су у Бриселу са високом представницом Европске уније за спољну политику и безбједност, Федериком Могерини, која је дала подршку европском путу БиХ. Указала је и да власти у БиХ треба хитно да траже рјешења за актуелна питања, укључујући и формирање власти на свим нивоима. Предсједавајући Предсједништва Милорад Додик поручио је да је на данашњем састанку изражена жеља да БиХ што прије добије кандидатски статус.

Кандидатски статус до краја године, нова власт у БиХ што прије и одвојени НАТО и европски пут - то су три најважнија закључка након састанка Предсједништва БиХ са Могеринијевом.

Могеринијева је имала прилику да детаљније чује ставове Републике Српске јер је са предсједавајућим Предсједништва имала одвојени сусрет, након заједничког састанка са свим члановима Предсједништва.

Додик каже да европски званичници добро познају ситуацију и да је охрабрен састанком, а оптимизам дијели и остала два члана Предсједништва.

Брисел жели да се власт у БиХ формира што прије и тако да нови замах европском путу, поручила је Могеринијева Предсједништву БиХ у њиховој првој званичној посјети иностранству. То је и најважнија порука једночасовног састанка са шефицом европске дипломатије, каже Додик.

- Европа инсистира на успостављању органа власти. На оба састанка могли смо да чујемо да ЕУ сматра да изборе треба финализовати тако што ће се формирати органи власти, те друга питања нису кључна што се њих тиче - каже Додик.

За Републику Српску је посебно важно што међу бриселским порукама нема условљавања Босне и Херцеговине НАТО интеграцијама. То су два пута, која су одвојена, поручује Додик. Каже да европски пут није споран и да је у Брислеу добијено обећање о кандидатском статусу БиХ.

- Стекао сам утисак да људи који раде на овим питањима веома добро знају детаље и да је, у том погледу, њихова жеља да се након Упитника покуша у мандату овог сазива Европске комисије, а то значи до 1. новембра, доћи до одлуке о давању кандидатског статуса који би касније био обезбијеђен ктоз подршку земаља чланица ЕУ - навео је Додик.

Милорад Додик и Федерика Могерини (Фото: РТРС)

И поред става Европске уније о неспојивости европског и НАТО пута, Џаферовић и Комшић, чак и након састанка, говоре како је активација плана за чланство у НАТО-у предуслов за формирање Савјета министара, али и дио пута ка Европској унији. Додају да је најважнија јасна порука - испуни ли захтјеве, Европска комисија спремна је до краја мандата донијети одлуку о додјели кандидатског статуса БиХ.

- Могеринијева је велики пријатељ БиХ. За вријеме њеног мандата направили смо значајне искораке на европском путу и вјерујем да ће, с њене стране, бити учињено све да БиХ, за ових преосталих девет мјесеци мандата овог сазива Европске комисије, оствари што већи напредак на европском путу - каже Џаферовић.

Комшић каже да БиХ мора достави одговоре на Упитник и формира власт како би остварила напредак у европским интеграцијама.

- Постоје одређене ствари које БиХ мора да уради како би са сљедећим саставом Европске комисије већ могла да отвори разговоре о појединим поглављима - наглашава он.

Додик истиче и да је јасно подвукао да Република Српска не може бити мирна док год не буде сигурна да неће доћи до преиспитивања њеног имена.

- Нажалост, имамо та питања која су везана за покушај укидања имена Републике Српске и која не могу бити занемарена и посматрана мирно док не буде јасних гаранција да се такве иницијативе неће у будућности дозволити - нагласио је Додик.

На бриселском састанку било је ријечи и о спровођењу Реформске агенде, потреби убрзања реформе јавне управе, реформи правосуђа. Питања изградње Пељешког моста и моста на Сави, такође су била дио разговора, због чега је предсједавајући Предсједништва изнио приједлог да се о томе са представницима Хрватске још једном разговара.

Предсједавајући и чланови Предсједништва и сутра настављају разговоре са европским званичницима.

Повезане вијести:

Брисел: Поручено да су условљавања формирања СМ неприхватљива

Додик за РТРС: Одлука о кандидатском статусу до новембра

Могеринијева подржала европски пут БиХ

"Што прије формирати Савјет министара"