latinica  ћирилица
03/02/2019 |  11:50 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Излиле се бујичне воде у Језеру и Шипову; угрожена домаћинстава (ФОТО)

Након наглог отапања снијега, расту водостаји ријека, али су у Српској, углавном, испод коте редовне одбране од поплава. У општини Језеро излиле су се Плива и Јошавка.

Угрожено је 20 домаћинстава, а петочлана породица исељена је у току ноћи.

Вода је поплавила више стотина дунума ораница и ливада, узводно од Језера према Шипову. И у општини Шипово излиле су се ријеке Плива и Јањ, и поплавиле десетине кућа.

Посебно је критично у селу Дуљци, гдје је Плива поплавила мост, који повезује село са путем према Шипову. 

Око 19.00 часова дошло је до излијевања ријеке Сане у мјесту Витасовци општина Нови Град, услијед чега је дошло до прекида саобраћаја на локалном путу Блага Јапра - Витасовци - Радомировац - Волар.

Насеља Радомировац и Вотасовци користе алтернативни путни правац преко мјеста Сводна.

Вечерас је на Илиџи, водена бујица срушила новоизграђени пјешачки мост на ријеци Жељезници. Нико није повријеђен, а грађани страхују да би ријека могла да пробије заштитну ограду и поплави насеље.

Фото: Klix.ba

На подручју општине Станари излиле су се ријеке Радња, Укрина и Остружња, које су поплавиле пољопривредно земљиште, речено је Срни из Општинске управе.

Надлежне службе су на терену и тренутно нема опасности да вода угрози домаћинства.

У послијеподневним часовима примјетно је повлачење воде.

На подручју Дервенте излила се ријека Укрина, а становници и материјална добра тренутно нису угрожени, саопштено је из Републичког центра цивилне заштите Републике Српске.

У саопштењу се наводи да је ниво Укрине, иако расте, за сада испод коте редовне одбране од поплава.

Сви већи водотоци - Сана, Уна, Врбас, Босна, Дрина и Сава расту, а за сада су испод тачке редовне одбране од поплаве.

Поплаве (Фото: РТРС)

Нагло повећање водостаја ријека и њихових притока пажљиво ће се пратити у наредна два-три дана, као и крајњи талас Савом до границе са Србијом, наводи се у саопштењу.

Републичка управа цивилне заштите Републике Српске, која ради у појачаном режиму, поручила је да мотри актуелну хидролошку слику Српске и да је спремна да изврши све своје законске задатке.

Водостаји ријека Уне и Сане у Новом Граду су у порасту, а на снази су редовне мјере заштите од поплава, речено је Срни у локалном Центру за обавјештавање. Водостај ријеке Уне у Новом Граду износи 317 центиметара, што је 163 центиметра више у односу на јуче ујутро.

Водостај ријеке Сане је 394 центиметра и има тенденцију раста око два центиметра за један час.

У Центру за обавјештавање кажу да су у контакту са колегама у окружењу и да за сада нема информација о значајнијем порасту водостаја ове двије ријеке узводно.

Повезане вијести:

Солак: Угрожене општине без помоћи јер није усвојен буџет

Ванредна ситуација проглашена у Зеници и Бусовачи

Солак: Велике ријеке за сада не пријете изливањем

Расту нивои ријека Босне и Саве

Хоће ли топљење снијега значајније повећати водостаје?