latinica  ћирилица
05/02/2019 |  10:26 ⇒ 10:29 | Аутор: СРНА

До четвртка неизвјесно да ли ће на Савјету безбједности бити Космет

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић оцијенио је да се до четвртка, 7. фебруара, неће знати да ли ће се на сједници Савјета безбједности УН расправљати о Косову и Метохији.
Савјет безбједности УН-а (Фото: https://pbs.twimg.com) -
Савјет безбједности УН-а (Фото: https://pbs.twimg.com)

Стефановић је за ТВ Пинк рекао да је неизвјесно да ли ће Србија успјети у покушају да се та тема уврсти у дневни ред, јер одређене земаље, попут САД, Велике Британије, Француске, Њемачке и Пољске, сматрају да о томе не треба расправљати будући да је такозвано Косово за њих независна држава.

Он је напоменуо да све то долази у тренутку када је самопроглашено Косово потпуно блокирала преговоре увођењем такса од 100 одсто на робу из централне Србије и тако отежала могућност да се разговара о нормализацији живота и за Србе и за Албанце.

Иако су на потезе самопроглашеног Косова критички реаговали и ЕУ и САД, Стефановић каже да је то далеко од тога да се може рећи да је Америка промијенила страну.

- И Албанци заслужују да боље живе, али неће моћи са влашћу која је више заинтересована за свој опстанак него да тражи заједничка рјешења са Србијом да ти људи живе боље, сигурније и квалитетније - наводи Стефановић.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић раније је изјавио да је још неизвјесно да ли ће Савјет безбједности УН 7. фебруара расправљати о Косову, јер су САД, Велика Британија, Њемачка и Пољска биле жестоко против тога да се редовни тромјесечни извјештај генералног секретара УН о Косову и Метохији нађе на дневном реду сједнице.

На сајту Савјета безбједности УН објављена је најава активности за данас, али не и за наредне дане.