latinica  ћирилица
05/02/2019 |  14:07 | Аутор: СРНА

Поплаве па клизишта у ФБиХ; ЦЗ пружа помоћ

На данашњој ванредној сједници Федералног штаба цивилне заштите задужена је Федерална управа цивилне заштите да континуирано прати стање угрожености људи и материјалних добара изазваних поплавама и клизиштима и благовремено предузима потребне мјере на смањењу опасности на подручју Федерације БиХ.
Поплаве у ФБиХ (Фото: ФУЦЗ) -
Поплаве у ФБиХ (Фото: ФУЦЗ)

Поплавама и клизиштима највише су захваћени Зеничко-добојски кантон /Зеница, Какањ и Високо/, Средњобосански кантон /Бусовача, Кисељак, Бугојно, Травник, Горњи Вакуф-Ускопље, Витез и Крешево/ и Кантон Сарајево /Хаџићи, Илиџа, Нови Град и Вогошћа/, а мањим интензитетом Унско-сански /Кључ и Сански Мост/, Ливањски кантон /Ливно и Томиславград/ и Тузлански кантон /Добој-Исток и Грачаница/, наводи се у усвојеној информацији о поплавама и клизиштима на подручју ФБиХ.

Истиче се да Цивилна заштита треба да стави на располагање расположиве људске и материјалне ресурсе и пружа помоћ у заштити од поплава и клизишта на угроженим подручјима.

Општински и кантонални штабови цивилне заштите задужени су за предузимање свих потребних радњи и активности на пружању помоћи угроженом становништву и санирању посљедица природних несрећа поплава и клизишта.

У саопштењу Цивилне заштите наводи се да су велике количине сњежног покривача, пораст температуре ваздуха која је утицала на топљење снијега, као и обилне кишне падавине почетком фебруара проузроковали повећање водостаја на свим ријекама и њиховим притокама, због чега је плављено пољопривредно и друго земљиште, велики број стамбених, привредних, инфраструктурних и других објеката, те угрожено становништво на погођеним подручјима.