latinica  ћирилица
05/02/2019 |  17:25 ⇒ 19:50 | Аутор: СРНА

Шеранић: Унапријеђено организационо функционисање Опште болнице Зворник

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић оцијенио је да је у посљедње вријеме унапријеђено организационо функционисање и финансијско пословање Опште болнице Зворник.

Шеранић је, након данашњег разговора са директором зворничке Опште болнице Иваном Поповићем, рекао новинарима да је унапријеђена и комуникација међу запосленима, јер је ова здравствена установа у протеклом периоду имала одређених потешкоћа у том погледу.

"Именовањем директора болница је дошла у сасвим другу позицију, односно много боље организационо функционише", рекао је Шеранић.

Према његовим ријечима, што се тиче финансијског аспекта и пословања, Општа болница смањила је своје обавезе у прошлој пословној години у односу на 2017, тако да је и тај аспект задовољавајући.

Он је истакао да ће Влада Републике Српске у наредном периоду са овом здравственом установом дефинисати моделе враћања дугова који се, прије свега, односе на раднике, а то подразумијева доприносе и порезе који су у претходном периоду настали.

Шеранић је рекао да је руководство Опште болнице упознао о визији и начину рада ресорног министарства, јер сматра да и запослени у овој здравственој установи треба унапријед то да знају како би имали времена да усагласе и координишу активности које чекају здравство у будућности по питању легислативе и организације.

Говорећи о модернизацији болнице са аспекта инфраструктурних пројеката и опреме, Шеранић је рекао да Општа болница треба да припреми идејни пројекат за градњу новог болничког блока и да о томе обавијести ресорно министарство и Владу Републике Српске, како би се водиле одређене активности о том питању.

Он је навео да је на састанку било ријечи и о одређеним питањима у вези са листама чекања код операције катаракте, ултразвука срца и о другим која се односе на лијечење и његу пацијената.

Поповић је рекао да је у току израда идејног рјешења за градњу новог блока Опште болнице у који би требало уложити око 5,5 милиона КМ.

"Надамо се да ће ово идејно рјешење бити готово до почетка марта када бисмо га предали Влади Републике Српске, од које очекујемо да позитивно реагује", навео је Поповић и додао да би градња овог блока могла да почне са првим данима прољећа.

Он је истакао да би, градњом новог блока, болница Зворник добила значајан медицински објекат који ће моћи да пружа адекватне здравствене услуге свим пацијентима из регије Бирач и шире.

Говорећи о финансијском пословању Опште болнице, Поповић је рекао да ће праве показатеље имати почетком марта када буде готов завршни рачун о пословању.

"Сада могу рећи да је пословање у 2017. години завршено са губитком од око 622.000 КМ, али да је тај губитак знатно смањен у 2018. години", рекао је Поповић.

У оквиру посјете, Шеранић и Поповић су обишли одјељења Опште болнице Зворник.