latinica  ћирилица
05/02/2019 |  19:06 ⇒ 06/02/2019 | 08:45 | Аутор: РТРС

Странке љевице из ФБиХ биће опозиција на федералном и бх. нивoу

Странке љевице из Федерације БиХ дјеловаће као опозиција на федералном и бх нивoу. То је поручено након заједничког састанка руководства СДП-а БиХ, Демократске фронте и Наше странке. Сада се поставља питање ко ће из Федерације бити партнер СНСД-у, који ће са коалициним партнерима ДНС-ом и СП, партиципарити у власти на нивoу БиХ. Истовремено и даље је отворен позив и осталим странкама за заједничким наступом у Сарајеву.

Такозвани бх. блок које чине странке грађанске оријентације, након низа унутрашњих турбуленција и подјела у чланству, ипак је одбацио могућност уласка у власт са, како кажу, националним странкама. Нермин Никшић, предсједник СДП-а БиХ каже да су донијели одлуку да остану опозиција на федералном и државном нивоу.

Да ли најава да ће бити опозиција на федералном нивоу значи да ће се повући из већине у Представничком дома федералног парламента на чијем челу је недавно изабрани СДП-ов Елвир Карајбић, лидери љевице нису објаснили.

Жељко Комшић, предсједник ДФ-а каже да нема мијешања - или су, како каже, опозиција или улазе у власт. Овај пут остају у опозицији.

Предраг Којовић, предсједник Наше странке је категоричан и каже да су они рекли не националним странкама.

Њиховo Не и не значи велику препреку за формирање власти на бх нивоу. И без њихових 10 посланика могуће је окупити довољан број из Федерације а то су СДА, ХДЗ БиХ и странке тзв. центра да са побједничким странкама из Српске направе комотну већину за бх. ниво. Из Српске понављају да не иду у коалицију већ чекају расплет у Федерацији, а због турбулентиних догађаја који предстоје позивају да се направи јака репрезентација Српске у Сарајеву.

"Мислим да је важно да будемо окупљени. Ми смо одговрна партија за Српску и народ у цјелини, жртвујући неке своје унутарстраначке интересе за широко окупљење. Вријеме које долази ће показати како треба ићи даље", истиче предсједник СНСД-а Милорад Додик.

СДС је на посљедњој сједници Главног одбора заузео став да је спреман да разговара са осталим парламентарним странкама из Српске о власти на нивоу БиХ. Њен предсједник, Вукота Говедарица, очекујемо да ће ова странка добити званичан позив од СНСД-а.

У бх. блоку нападно истичу да неће у коалиције са националним странкама, а истовремено чланице тог блока снажно промовишу тзв. грађанску државу на принципу 50 % плус један глас, који на крају обесмишљава Републику Српску.