latinica  ћирилица
07/02/2019 |  17:39 | Аутор: СРНА

Асоцијација "Ствараоци": Иницијатива за промјену имена Српске погрешна, опасна и антидејтонска

Чланови Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" сматрају да је иницијатива бошњачке стране у БиХ да се промијени назив Републике Српске погрешна, опасна и дубоко антидејтонска.
Скупштина Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" на Палама - Фото: СРНА
Скупштина Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" на ПаламаФото: СРНА

Из ове асоцијације саопштено је да иницијатор жели да путем Уставног суда БиХ на "мала врата" промјеном назива Републике Српске, промијени Мировни споразум договорен у Дејтону, а тиме да промијени и Устав БиХ.

На сједници Координационог одбора Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" констатовано је и да је високи представник у БиХ Валентин Инцко погријешио када је изјавио да ова иницијатива није антидејтонска.

У саопштењу се истиче да у актуелној бошњачкој иницијативи Уставном суду за промјену имена Републике Српске, српска страна с правом види позив за укидање Републике Српске.

"И требало би бити јасно високом представнику да је то еклатантан примјер антидејтонског понашања. Требало би му бити јасно да то потврђује оптужбе српске стране да он нема иста мјерила при арбитрирању између страна у БиХ и да је то разлог што га Срби сматрају пристрасним у корист бошњачке стране", наводи се у саопштењу. /крај