latinica  ћирилица
07/02/2019 |  18:11 ⇒ 18:12 | Аутор: СРНА

Свједок: Викић од Даутбашића тражио објашњење за убиство војника ЈНА

Бивши виши инспектор Службе државне безбједности МУП-а такозване РБиХ Мусим Џаферовић изјавио је на суђењу за убиство заробљених припадника ЈНА, да је након рафалне паљбе која се чула испред Дома полиције, командант Специјалне јединице Драган Викић тражио од руководиоца СДБ-а Асима Даутбашића објашњење зашто су убијени заробљени војници.
Оптужени у предмету "Велики парк" Драган Викић и његов бранилац Фахрија Каркин - Фото: СРНА
Оптужени у предмету "Велики парк" Драган Викић и његов бранилац Фахрија КаркинФото: СРНА

У наставку суђења Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА, Џаферовић је пред Судом БиХ рекао да је он био у канцеларији са својим надређеним Даутбашићем, када је видно љут и узнемирен ушао Викић.

"Викао је на Даутбашића, питао га `Шта радиш, шта ми ово радиш, јесте ли ви нормални`? Тражио је од Даутбашића да му објасни шта се дешава, а овај је само гледао у њега, без икакве реакције", навео је свједок.

Џаферовић је рекао и да је он одмах изашао до излаза и да су окупљени људи говорили да су побијени војници који су доведени да их предају Штабу Специјалне јединице.

"Неки су сишли да их виде, а ја нисам јер то није било у мојој надлежности и вратио сам се у канцеларију. И данас не знам ко је то урадио и шта је било са тијелима. О томе нисам сачинио службену забиљешку. Моја обавеза је била заштита Дома полиције кроз контраобавјештајно дјеловање", објаснио је Џаферовић.

Свједок је потврдио да је он провјеравао лица која су жељела да се прикључе Специјалној јединици, наводећи да њени припадници нису смјели имати криминогену прошлост и мрљу у животу. За јединицу Јуке Празине, како је рекао, те контроле није обављао.

Он је рекао да је о Јуки Празини, којег је упознао у рату, добио информације о каквом човјеку се ради, да је имао своју јединицу и наоружање које је у то вријеме ријетко ко имао и да се ставио у одбрану града на свој начин.

"Он и његова јединица били су ван шаблона, имали су резон улице и невјероватан его. Како би их ставили под неку контролу, Даутбашић је одлучио да се воде као резервни састав полиције, чему се Викић успротивио. Добили су акредитације које сам ја с колегама направио и водио евиденцију на основу списка који је Јука доставио", испричао је свједок.

Према његовим ријечима, то је био такозвани резервни састав полиције и није сигуран да ли је о формирању те јединице донесен званични акт.

Он је нагласио да Јукина јединица никада није била у саставу Специјалне јединице и да они нису имали шта да траже у Дому полиције. Џаферовић је додао да не зна коме је та јединица била подређена, те да Јуку Празину није виђао код Викића, а да је могуће да је долазио код Даутбашића.

Говорећи о Неџаду Херенди, Џаферовић је рекао да је он прије рата радио као портир у амбуланти МУП-а, те да га у релевантном периоду никада није видио у или испред Дома полиције. Херенда је, како је рекао, за њега био анонимус.

Тужилац Весна Илић предочила је Џаферовићу исказ који је дао у Тужилаштву БиХ 2012. године и који је потписао, када је навео да је Јукина јединица била подређена Викићу којег су сви поштовали, да је долазио код њега, али да не зна о чему су разговарали.

Свједок је рекао да је тачно оно што је данас рекао, те да "сумња у записник и да је данас свјестан сваке ријечи".

У исказу је навео да је Херенду упознао у априлу 1992. када се "врзмао око Дома полиције јер се покушао увући у Специјалну јединицу".

Говорећи о убиству војника ЈНА, Џаферовић је раније рекао да је након паљбе, Викић ушао код Даутбашића, говорећи да су убијени војници и да не види разлог зашто су ратни заробљеници ту доведени, јер то није било у њиховој надлежности и ту није било мјеста за њих.

Свједок је рекао да је тачно оно што је данас испричао јер "то одговара оном што се десило". Објашњавајући разлике у исказима, само је рекао да му је било иритантно и да у Тужилаштву није уживао у разговору са млађом особом на ту тему.

У предмету "Велики парк", осим Викића, оптужени су помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Викић, Пушина, Узуновић и Човчић, према оптужници, били су информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

У оптужници је наведено да су они били информисани о стављању под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура заробљених војника ЈНА, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени посмртни остаци двојице убијених, док се за тијелима осталих још трага.

Суђење ће бити настављено 14. фебруара.