X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
08/02/2019 |  19:35 | Извор: РТРС

Филм Лица Лафоре приказан у Словачкој (ФОТО)

Филм Лица Лафоре, режисера Дениса Бојића рађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске приказан је пред студентима и медицинским радницима у Братислави.
Приказивање филма "Лица Лафоре" у Братислави - Фото: РТРС
Приказивање филма "Лица Лафоре" у БратиславиФото: РТРС

Филм је приказан у склопу кампање подизања свијести у борби против ријетких болести. Након  пројекције одржана је јавна трибина  на којој су стручњаци из области  медицине говорили о потребама и рјешењима везаним за интегрисан и мултидисциплиниран приступ у лијечењу ријетких дјечјих обољења.

Након пројекције у Словачкој  у мјесецу фебруару о којем се спроводе активности и обиљежава дан ријетких болести филм Лица Лафоре биће приказан у Охриду и Битољу.

Филм Лица Лафоре, биће дио наставног програма Средње школе "Абрахам Линколн" у Денверу. Осим средњих школа, у плану је уврштавање филма у Одсјек за генетику на Унивезитету у Денверу.

Приказивање филма "Лица Лафоре" у Братислави (Фото: РТРС)

Овај вишеструко награђивани филм приказан је на бројним међународним филмским фестивалима, као и медицинским факултетима и здравственим установама широм свијета. Између осталог, и на 32. конгресу епилептолога у Барселони, у једној од највећих фармацеутских компанија "Ionis Pharmaceuticals" у Сан Дијегу, те на 91. конгресу неуролога Њемачке у Берлину.

Филм документује судбину породице Гајић, која је у борби с Лафорином болешћу изгубила старију кћерку Татјану, али је захваљујући помоћи добрих људи и властитим новцем постала један од највећих донатора за проналазак лијека за ову болест и спас млађе кћерке Милане.

Овај први дугометражни филм из БиХ, који се бави темом ријетких болешћу, добио је и институционално признање, те је приказан у Европском парламенту у Стразбуру, Народној скупштини Републике Српске и Парламентарној скупштини БиХ.
Борбу против Лафорине болести подржале су бројне познате личности, међу којима и Тијана Бошковић, једна од најбољих свјетских одбојкашица, те Миралем Пјанић, фудбалер Јувентуса.