latinica  ћирилица
10/02/2019 |  15:38 ⇒ 11/02/2019 | 09:42 | Аутор: РТРС

Додик и Човић позвали бошњачке представнике да се формира власт (ФОТО)

У Мостару данас састанак делегација СНСД-а и ХДЗ-а БиХ. Још једном су потврђени заједнички ставови двије странке о формирању власти на нивоу БиХ, изборном закону и европском путу Предсједници СНСД-а Милорад Додик и ХДЗ-а БиХ Драган Човић позвали су данас бошњачку страну да се што прије приступи формирању власти на нивоу БиХ, јер постоји довољно капацитета.

- Очекивали смо да ће након формирања колегијума Представничког дома формирање власти ићи брзо, али не иде. Вријеме је да се дају одговори на нека питања, и да се разјасни има ли намјерне опструкције, каже предсједник СНСД Милорад Додик - подсјетивши да је формирање власти било најважнија тема и на недавним разговорима у Бриселу.

За разговоре у БиХ треба троје, али бошњачка страна успорава или кочи процес, оцијењено је. 

- Увијек смо доведени до тога да бошњачка страна трага за нечим, а онда зароби читаву структуру и не може ништа да се ради. Иначе, сада их позивамо да заједно то завршимо. Очигледно да у БиХ ништа не може ићи брзо. Ово је наш апел. Средите своју ситуацију и дођите да се у складу са Уставом договоримо шта ко треба да ради  - рекао је Додик.

Он је навео да ће се наредних дана видјети да ли се ради о организованој опструкцији када је ријеч о формирању власти, односно да ли је то неки план који се можда може назрети.

Он је додао да је упознао Човића о недавним разговорима са званичницима ЕУ у Бриселу, као и да је тема састанка било формирање власти.

- Недопустиво се касни са формирањем власти у БиХ имајући у виду да је српска и хрватска репрезентација већ јасна. ХДЗ и СНСД чине вођство те двије репрезентације, чекамо да се у бошњачким редовима консолидује та политичка воља -објаснио је Додик.

Додик и Цвијановићева у Мостару са Човићем (Фото: РТРС)

Потврђени су заједнички ставови и о изборном закону. Јасан је став СНСД да реформа мора ићи ка томе да да други не могу бирати једном народу његове представнике, нико не жели да буде доведен у такву позицију, истиче Додик.

- Основни елемент нестабилности у БиХ јесте заузимање позиција које припадају другима. У оквиру тога треба гледати рјешење "Сејдић-Финци" - рекао је Додик.

Двије странке дијеле заједничке вриједности и када је ријеч о европском путу БиХ.

Осврнули су се Додик и Човић и на рад Савјета за имплементацију мира.

 - То је самопроглашена вандејтонска институција за коју постије дежурни кривци, а то смо Човић и ја, и миљеници који шта год да ураде остају миљеници, а то је СДА и Бакир Изетбеговић - рекао је предсједник СНСД-а.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао да је тема састанка било успостављање власти на ниову Бих, те да су сагласни да најкраће за двије седмице тај посао треба да буде завршен.

Човић је рекао да је већ разговарао с предсједником СББ-а Фахрудином Радончићем, те најавио да ће се у сриједу, 13. фебруара састати са СДА и да очекује договор.

Он је оцијенио да је данашњи састанак био веома коректан и да су потврдили партнерство са СНСД-ом.

У делегацији СНСД-а, осим Додика, били су потредсједник странке Жељка Цвијановић, генерални секретар СНСД-а Лука Петровић, те чланови Предсједништва СНСД-а Славко Митровић, Сташа Кошарац и Зоран Тегелтија.

Додик и Цвијановићева у Мостару са Човићем (Фото: РТРС)

Делегацији ХДЗ-а БиХ, осим Човића, чинили су потпредсједник странке Борјана Кришто, те високи страначки функционери Вјекослав Беванда, Давор Чордаш и Зденко Ћосић.

Повезане вијести:

Додик: Вјерујем да ће БиХ ове године добити кандидатски статус

Човић: Дом народа у ФБиХ, ако буде жеље, наредне седмице