latinica  ћирилица
10/02/2019 |  16:57 ⇒ 17:02 | Аутор: СРНА

Додик: Вјерујем да ће БиХ ове године добити кандидатски статус

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да вјерује да ће БиХ ове године добити кандидатски статус за улазак у ЕУ, који је велика шанса за многе развојне пројекте.
Драган Човић и Милорад Додик - Фото: klix.ba
Драган Човић и Милорад ДодикФото: klix.ba

"И Европа се трансформише и дијели, могуће да се ојача приступање земаља Балкана, али и да дође до других процеса. Треба да сачекамо", рекао је Додик на конференцији за новинаре послије састанка са лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем у Мостару.

Додик је истакао да СНСД и ХДЗ дијеле мишљење када је у питању европски пут БиХ.

Он је нагласио да СНСД и ХДЗ БиХ имају утврђену агенду којом се крећу и да то не чине ни на чију штету.

"Све вријеме наше сарадње је показало да ниједан наш потез није био на штету трећег. Само примитивци могу размишљати на начин да овдје постоје неке скривене намјере и завјере", истакао је предсједник СНСД-а.

Додик је рекао да је вријеме да се дају одговори о формирању власти, те позвао представнике бошњачких странака да "среде своју ситуацију" и да се потом политички представници народа договоре и да раде у складу са Уставом.

"Ми желимо сарадњу, али престаните са опструкцијама, ако опструкција постоји. Ако је политички несклад који треба ријешити, имали смо довољно стрпљења. Сада ћете морати дати одговор желите ли да имплементирамо изборне резултате", поручио је Додик.

Он је истакао да СНСД има четири делегата у Дому народа парламента БиХ без којих се не може пуно тога урадити.

Додик је рекао да постоји довољно капацитета за формирање власти и да је након избора колегијума Представничког дома парламента БиХ мислио да ће све ићи брзо, али да у БиХ очигледно ништа не може да иде брзо.

Он је навео да је на састанку било ријечи и о реформи изборног законодавства и да СНСД у потпуности подржава принцип да други не могу да бирају једном народу њихове представнике.

"Ми ћемо подржати рјешење које одавно предлаже ХДЗ, јер је апсолутно фер и у њему нема спекулација. У њему је политичка чистоћа у чињеници да три конститутивна народа бирају своје представнике и да је спекулативно да један народ бира другом представнике. Без обзира на идеолошки различите приступе, БиХ је земља два ентитета и три конститутивна народа и та конститутивност се мора видјети свугдје", рекао је Додик.

Он је нагласио да су делегације СНСД-а и ХДЗ-а БиХ разговарале и о економским питањима.

Повезане вијести:

Додик и Човић позвали бошњачке представнике да се формира власт

Човић: Дом народа у ФБиХ, ако буде жеље, наредне седмице