latinica  ћирилица
12/02/2019 |  09:43 ⇒ 13/02/2019 | 07:51 | Аутор: РТРС

Народна скупштина размотрила више нацрта закона

Народна скупштина Републике Српске размотрила је вечерас Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о Комори инжењера пољопривреде. Наставак сједнице заказан је за сутра у 10.00 часова.

У вечерњем дијелу засједања посланици су размотрили Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о занатско-предузетничкој дјелатности, те Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о регистрацији пословних субјеката у Републици Српској.

Ови закони представљају наставак реформе регистрација привредних субјеката, као и Нацрт закона о измјени Закона о привредним друштвима, који су посланици размотрили у поподневном дијелу засједања.

Народна скупштина у наставку засједања разматраће нацрте измјена и допуна закона о пољопривредном земљишту и о дувану, те Нацрт стратегије предузетништва жена Српске за период 2018-2022. године.

Биће разматрани и Приједлог буџета Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске за 2019. годину, као и Извјештај о раду ове комисије за 2017. годину.

21.56 - Народна скупштина је размотрила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о Комори инжењера пољопривреде, којим се прописује обавезност чланства у Комори пољопривредних инжењера.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић рекао је да се најважније измјене и допуне закона односе на прописивање обавезности чланства у Комори за инжењере пољопривреде који обављају стручне и савјетодавне послове и за које им Комора издаје лиценцу.

Овим нацртом закона предвиђено је да чланови Коморе могу бити пољопривредни инжењери који нису запослени, који раде изван струке или су пензионисани, с тим што они нису обавезни да плаћају трошкове уписа, лиценце и чланарине док су у овом статусу.

21.40 - Народна скупштина размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о регистрацији пословних субјеката у Републици Српској.

Министар правде Антон Касиповић је, образлажући овај нацрт закона, навео да овај акт функционише у интеракцији са Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о занатско-предузетничкој дјелатности и Нацртом закона о измјени Закона о привредним друштвима.

- Кључни ефекти примјене овог система се односе на додатно скраћење времена потребног за почињање пословне активности, а посљедично и побољшање позиције на Дуинг бизнис листи - рекао је Касиповић и додао за реализацију овог закона нису потребна додатна буџетска средства.

Потпредсједник НСРС Милан Петковић нагласио је раније, током посланичке расправе о овом нацрту закона, да је овај акт основа реформе која се односи на електронску регистрацију пословних субјеката.

21.03 - Народна скупштина размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о занатско-предузетничкој дјелатности, којим се прописују услови и начин спровођења поступка електронске регистрације предузетника.

Министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић навео је у завршној ријечи да ће ресорно министарство размотрити све приједлоге у вези са овим нацртом закона.

Посланик СНСД-а Игор Жунић сматра да је ово квалитетно законско рјешење које ће допринијети раду предузетника у Републици Српској.

- Овај нацрт закона омогућава предузетнику да преда захтјев за регистрацију уз личну карту, а службеним путем биће вршене одговарајуће провјере о плаћању пореза и кажњавању - рекао је Жунић.

20.44 - Премијер Српске рекао је да Влада подржава поступак електронске регистрације предузетника у Српској. Вишковић је навео да ће Влада покушати да ослободи сваког грађанина у овом поступку прибављања разних потврда о кажњавању и плаћању пореза, те да ће то електронски провјеравати службеници у Пореској управи и суду.

Он је нагласио да Влада озбиљно ради на питању наплате пореза и доприноса Републици Српској, те да неће дозволити никоме да избјегава плаћање ових обавеза.

20.05 - Народна скупштина размотрила је Нацрт закона о измјени Закона о привредним друштвима, чији је циљ наставак реформе у складу са опредјељењем Владе Српске за успостављање могућности за подношење пријаве за регистрацију оснивања и пословних промјена електронским путем.

Министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић је у завршној ријечи о нацрту овог акта рекао да ће приједлози посланика, изнесени током скупштинске расправе, бити детаљно размотрени и анализирани како би се направио што бољи закон.

Потпредсједник НСРС Милан Петковић истакао је да електронска регистрација привредних друштава представља унапређење, али да треба дефинисати ко ће вршити контролу регистрације с обзиром на то да нотари у будућности неће обављати овјеру потписа оснивача или овлашћеног лица.

Шеф Клуба посланика Демоса Споменка Стевановић рекла је да ће Закон о измјени Закона о привредним друштвима и увођење електронске регистрације донијети ефикаснију, јефтинију и бржу регистрацију привредних субјеката, те да Влада треба да настави са реформама у овој области.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић рекао је да ће се електронским путем поједноставити регистрација привредних субјеката, али да привреда Српске има проблем са корупцијом и судовима, јер неки стечајни поступци у предузећима трају предуго.

19.55 - Предсједник Владе Радован Вишковић рекао је да се иде у пројекцију изградње нове трасе пута од Тјентишта кањоном ријеке Сутјеске до ријеке Дрине, гдје ће бити изграђен мост који се на другој страни обале повезује са путем Фоча-Шћепан Поље.

19.30 - Потпредсједница Владе Сребренка Голић је, реплицирајући опозиционим посланицима, навела да је Влада 2003. године продала зворничку Фирму Бирач и да у њој нема власништво, али има потраживања од 42 милиона КМ од укупно признатих 90 милиона КМ.

Она је истакла да Српска никоме није продала своја потраживања, већ да је само разматрала самоиницијативне понуде и у вези са тим једногасно донијела закључке који су објављени у свим средствима информисања.

- У њима су одреднице да се одржи производња, новим улагањима отворе нова радна мјеста и задрже стара и да се, након откупа потраживања Српске, уложи у технолошки развој - рекла је Голићева.

Министар правде Антон Касиповић је рекао је да постоји уредба Владе о висини накнада и награда за нотарске услуге, те ће надлежни органи санкционисати одговорне уколико буде утврђено да у локалним заједницама и широм Српске постоје различите цијене тих услуга.

19.27 - Премијер Српске Радован Вишковић потврдио је да ће доћи до повећања цијене електричне енергије за 4,9 одсто, али само за привредна друштва, не и за домаћинства, те да је то урађено у договору са пословном заједницом.

17.00 - Скупштинско засједање настављено је након редовне паузе.

14.28 - У току је пауза.

13.31 - Потпредсједница Владе Републике Српске Сребренка Голић рекла је да је Влада већ разматрала самоиницијативне понуде компанија за откуп потраживања Српске када је ријеч о зворничкој фирми Бирач, која је у стечају.

- То су инвестициони фонд из Швајцарске /Батагон/, а разматране су и понуде Павгорда, МГ Минда и још једног инвестиционог фонда из Лондона - рекла је Голићева током посланичке расправе у Народној скупштини о Нацрту закона о измјени Закона о привредним друштвима.

Она је навела да Српска, односно Министарство финансија и Пореска управа имају 42 милиона КМ потраживања у Бирчу.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је да се доношењем закона о измјени Закона о привредним друштвима и других аката уводи електронски сервис како би инвеститори брзо и транспарентно могли да почну пословање у Српској.

13.10 - Министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић рекао је да су разлози за доношење закона о измјени Закона о привредним друштвима садржани у потреби наставка реформе регистрације привредних субјеката у складу са опредјељењем Владе Српске за успостављање могућности за подношење пријаве за регистрацију оснивања и пословних промјена електронским путем.

Образлажући у Народној скупштини овај нацрт закона, Петричевић је рекао да је основни разлог за доношење овог акта измјена концепта потврђивања идентитета и воље оснивача или лица овлашћеног за заступање код електронске регистрације оснивања или промјена података једночланог друштва са ограниченом одговорношћу.

У образложењу овог нацрта закона наводи се да се успостављање ове новине уводи кроз измјене и допуне Закона о регистрацији пословних субјеката у Републици Српској, који заједно са овим законом чини дио сета закона, а чија рјешења је потребно измијенити да би се створио правни основ за спровођење поступка регистрације привредних друштава електронским путем.

13.09 - Народна скупштина размотрила је Нацрт закона о унутрашњој пловидби Републике Српске којим се уређују услови и начин коришћења унутрашњих вода и њихових обала у Републици Српској за пловидбу, безбједност пловидбе, пловила, као и бродске исправе.

Посланик СНСД-а Игор Жунић предложио је да се у процесу јавне расправе о овом нацрту закона обаве консултације о могућности отварања центра за образовање и обуку људи који раде на бродовима у унутрашњој половидби.

Шеф посланичког клуба СДС-а Миладин Станић мишљења је да треба размислити о отварању луке у Бијељини, јер би то могло имати утицаја на привлачење страних инвестиција.

Посланик ДНС-а Душко Ивић сматра да би ресорно министарство требало да сачини пројекат за чишћење пловних путева у свим ријекама Републике Српске.

Посланик ПДП-а Гордана Видовић сматра да овај закон треба да регулише и коришћење чамаца за спасавање на водама Републике Српске.

Посланик НДП-а Александар Фулурија заложио се за отварање испоставе лучке Капетаније у Вишеграду, те да овај закон треба да обухвати све пловне путеве у Републици Српској.

12.13 - Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је да се Нацртом закона о унутрашњој пловидби Републике Српске уређују услови и начин кориштења вода и обала у Српској за пловидбу, безбједност пловидбе и пловила, те бродске исправе.

Трнинић је, образлажући овај акт у парламенту Републике Српске, рекао да се најзначајније разлике у односу на рјешења прописана важећим законом односе на уређење статуса унутрашњих вода, а одлуку о одређивању пловних путева на овим водама доноси Влада.

Он је рекао да су овим нацртом закона детаљније уређени послови које обавља Капетанија, као организациона јединица Минстарства саобраћаја и веза, а односе се на управне, техничке и друге стручне послове којима се омогућава безбједна пловидба на унутрашњим водама Републике Српске.

12.07 - Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је у завршној ријечи о Нацрту закона о радио -аматеризму, да су посланици током расправе у Народној скупштини схватили значај и потребу доношења овог акта.

Он је додао да је ресорно министарство за сљедећу сједницу Владе Српске упутило информацију у којој указује на незаконито дјеловање Регулаторне агенције за комуникације БиХ која у овој области покушава пренијети надлежности.

- РАК је реаговао када су видјели да доносимо овај закон. Бићемо против преноса надлежности, јер је ова област искључиво у надлежности Српске - оцијенио је Трнинић.

Посланик СНСД-а Радован Вуковић истакао је да би локалне заједнице радио-аматерима требало да обезбиједе још боље услове рада.

Посланик ДНС-а Душко Ивић нагласио је да ће од доношења закона о радио-аматеризму у Републици Српској имати корист друштвена заједница и сви грађани.

Посланик СДС-а Томица Стојановић рекао је да је важно да радио-аматери буду увјежбани и у сваком тренутку спремни да у ванредним околностима буду од користи друштву и грађанима.

Посланик СП-а Максим Скоко рекао је да ће посланици ове странке подржати нацрт закона, нагласивши да је важно додатно ојачати и технички опремити клубове радио-аматера да би они били што ефикаснији.

10.20 - Разлог доношења закона о радио-аматеризму у Републици Српској, који се данас у Народној скупштини разматра у форми нацрта, садржан је у чињеници да не постоји важећи пропис који на јединствен начин уређује ову област у Српској.

Образлажући пред народним посланицима овај нацрт закона, министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је да је у овом акту садржана стварна потреба да се системски уреди општи интерес, као и обавезе и овлашћења Савеза радио-аматера Српске и радио-аматерских клубова, поступање радио-аматера и радио-аматерских клубова у ванредним ситуацијама, као и друга питања од значаја за ову област.

- Имајући у виду важност радио-аматера у систему заштите и спасавања у ванредним ситуацијама, те чињеницу да они чине важну компоненту у радио-мрежи за ванредне околности, уређеност ове области је од значаја за Српску - истакао је Трнинић.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Народна скупштина у наставку сједнице разматраће и Извјештај Фискалног савјета Српске о раду од 11. августа до 31. децембра 2017. године, те План рада фискалног савјета са Финансијским планом за 2018. годину.

НСРС разматраће и Извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске о ревизији консолидованог годишњег финансијског извјештаја за кориснике буџета за 2017. годину, те годишњи ревизорски Извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске за 2018. годину.

На дневном реду су и Извјештај Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Српске о раду за 2017. годину, Извјештај Комисије за жалбе о раду за 2017. годину и Извјештај о раду Правобранилаштва Републике Српске за 2017.годину.

Биће разматрани и Извјештај Високог судског и тужилачког савјета БиХ за 2017. годину, Информација о предлагању члана у Регулаторну комисију за електричну енергију БиХ из Републике Српске, Приједлог одлуке о усвајању Приједлога просторног плана подручја посебне намјене "Аеродром" Бањалука, Приједлог одлуке о усвајању зонинг плана подручја посебне намјене "Јањске отоке" по скраћеном поступку, те Приједлог закључка у вези са увођењем бесплатних уџбеника за све ученике основних школа у Републици Српској.