latinica  ћирилица
13/02/2019 |  07:59 ⇒ 11:29 | Аутор: СРНА

Наставак суђења Махмуљину за злочине над Србима

Пред Судом БиХ данас ће бити настављено суђење команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.
Махмуљин - суђење - Фото: РТРС
Махмуљин - суђењеФото: РТРС

На рочишту одржаном 23. јануара предсједник некадашње Комисије за размјену ратних заробљеника Јасмин Одобашић рекао је да се једном сусрео са муџахединима и то у августу 1995. године, те да су од њега тражили размјену 10 заробљеника за, како су навели, "два брата која су кјафери заробили на Кобиљачи".

Одобашић је у својству свједока одбране навео да се сусрет са муџахединима догодио у згради Предсједништва, у којој је била канцеларија ове комисије.

Он је рекао да га је тада контактирало обезбјеђење Предсједништва због проблема са муџахединима који су наоружани жељели да уђу у зграду, додајући да су након неког времена и убјеђивања тројица дошла на састанак, јер су код обезбјеђења оставили оружје.

Оптужница терети Махмуљина да, као командант Трећег корпуса у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.