latinica  ћирилица
13/02/2019 |  09:35 ⇒ 14/02/2019 | 07:55 | Аутор: РТРС

НСРС размотрила Извјештај о раду Регулаторне комисије за енергетику

Народна скупштина Републике Српске размотрила је у вечерњем дијелу засједања Извјештај о раду Регулаторне комисије за енергетику за 2017. годину. Претходно је размотрен Приједлог буџета Регулаторне комисије за енергетику Српске за 2019. годину.

22.00 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Извјештај о раду Регулаторне комисије за енергетику за 2017. годину у којем се наводи да је у овом периоду одржала 32 редовне сједнице и донијела 557 аката из свог дјелокруга рада.

Представник Регулаторне комисије за енергетику Недељко Средић је, у обраћању поводом тог извјештаја, рекао да је одржано 25 јавних расправа у поступцима доношења општих нормативних аката и издавања дозвола, у тарифним поступцима за електричну енергију и у поступцима рјешавања спорова.

Он је навео да је Комисија током 2017. године издала 12 дозвола за обављање електроенергетских дјелатности, од чега је једна дозвола нова, а осталим случајевима је ријеч о продужењу.

Предсједник Парламента Недељко Чубриловић окончао је данашње засједање, рекавши да ће датум наставка сједнице, на којој ће бити разматране преостале тачке дневног реда, бити накнадно саопштен. Сутра је у Скупштини од 10.00 часова дан за гласање.

20.45 - Размотрен је Приједлог буџета Регулаторне комисије за енергетику Српске за 2019. годину. Пред посланицима је Извјештај о раду ове комисије.

Предсједник Комисије Владислав Владичић рекао је у завршној ријечи да је републички парламент донио законе, а Влада Српске Акциони план о обновљивим изворима енергије од 2014. до 2020. године, те Регулаторној комисији дала надлежност да проводи тај план.

- Ако нешто није у реду, Регулаторна комисија не може промијенити закон, нити Акциони план - додао је Владичић.

Посланик ПДП-а Миленко Вићановић предложио је да парламент Српске не усвоји приједлог буџета, јер су плате запослених у тој комисији превисоке и нису у складу са платама грађана у Републици Српској.

19.30 - Сједница је настављена расправом о Приједлогу буџета Регулаторне комисије за енергетику Српске за 2019. годину.

19.52 - У току је получасовна пауза.

19.50 - Приједлог буџета Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске за ову годину износи 2.533.006 КМ, рекао је предсједник ове комисије Владислав Владичић.

Владичић је, образлажући овај документ, истакао да је планирано повећање укупних расхода за 0,34 одсто и да су расходи структурисани на текуће трошкове и инвестициона улагања.

Он је рекао да су текући трошкови за ову годину планирани у укупном износу од 2.459.570 КМ и већи су за 0,19 одсто у односу на 2018. годину. Навео је да су трошкови бруто зарада, накнада зарада и осталих личних расхода планирани у износу мањем за 0,05 одсто него у 2018. години.

Он је рекао да су трошкови материјала, горива, енергије и гријања планирани у износу који је за 15 одсто већи него у 2018. години.

18.40 - Размотрен је Нацрт стратегије развоја предузетништва жена Српске за период 2018-2022. године чији су циљеви јачање конкурентности пословних субјеката које покрећу и воде жене, унапређење доступности предузетништва и пословања за жене и додатна подршка специфичних области.

Помоћник министра привреде и предузетништва Зоран Савић је у завршној ријечи рекао да ће сви конструктивни приједлози посланика бити размотрени и анализирани.

- Жене предузетници су учествовале у изради нацрта ове стратегије и овај документ не полази од тога да су неравноправне, већ да постоје проблеми у њиховом пословању што треба олакшати обезбјеђивањем кредитних средстава и обука - рекао је Савић.

Потпредсједник Владе Антон Касиповић рекао је да треба убрзано радити на што бољој изради стратегије развоја предузетништва жена Српске како би се надокнадило пропуштено вријеме на том плану.

Он је, током расправе, поручио посланицима да је улога жене јако важна у свим друштвеним и осталим сегментима

18.25 - Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић рекао је да ће ресорно министарство издавати квалификоване дигиталне електронске сертфикате, који ће бити заправо свачија дигитална лична карта.

- Она ће представљати ваш недвосмислени идентитет у електронском пословању и правном промету. Сертификат ће моћи користити не само пословни субјекти код регистрације, већ ће служити за све електронске услуге у систему електронске управе. Серитификати ће се издавати на два начина - на смарт картици или, у неком будућем времену, путем мобилне апликације на телефону или другим мобилним уређајима - рекао је Рајчевић.

Он је рекао да ће се ови сертификати дистрибуисати путем ауторитета за регистрацију.

- Свако ко пожели да га посједује моћи ће да се обрати некој од институција са којом ће Министарство закључити меморандум и споразум о тим пословима. Размишљамо да то буде АПИФ као неко ко има највеће присуство на терену у свим локалним јединицама самоуправе у Српској, то могу бити и Поште Српске, а може их бити и више, што је у фази разматрања - рекао је Рајчевић.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић нагласио је да је Стратегија развоја предузетништва жена врло важна за будућност Републике, с обзиром да жене воде више од 10.000 привредних субјеката у којима има 22.000 радника.

Он је рекао да овдашње жене имају посебан и доказан потенцијал за бизнис, иако се често сусрећу са одређеним предрасудама.

Посланик Уједињене Српске Мирела Кајкут Зељковић рекла је да жене предузетнице треба додатно едуковати како би искористиле домаће и међународне фондове и засновале бизнисе.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић рекао је да су недовољна средства предвиђена за реализацију стратегије од 4,5 милиона КМ и да предузетницама треба много више финансијски помоћи у заснивању самосталног бизниса, јер су одговорније, прецизније и не праве пропусте.

17.05 - Сједница Народне скупштине настављена је након редовне паузе расправом о Стратегији развоја предузетништва жена у Српској до 2022. године.

14.15 - Циљеви Стратегије развоја предузетништва жена Републике Српске за период 2018-2022. године су јачање конкурентности пословних субјеката које покрећу и воде жене предузетници, унапређење доступности и привлачности предузетништва и пословања за жене и додатна подршка специфичних области предузетништва жена.
Образлажући у Народној скупштини нацрт ове стратегије, помоћник министра привреде и предузетништва Републике Српске Зоран Савић рекао је да је њен циљ да олакша и унаприједи пословање предузетница и појача њихову улогу и значај у друштву.

Савић је истакао да доношење овог документа указује на јасну опредијељеност у Српској да се обезбиједи подршка женама предузетницима и утиче на промјену свијести о значају предузетништва жена у Српској, као и смањење одређених препрека са којима се сусрећу власници привредних субјеката или жене које њима управљају.

За реализацију ове стратегије планирано је 4,5 милиона КМ, а средства ће, прије свега, бити обезбијеђена из кредита Инвестиционо-развојне банке Српске, али и из републичког буџета и буџета локалних заједница, те донаторских средстава.

13.50 - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је у завршној ријечи да у Српској има 278 регистрованих произвођача сировог дувана на простору Посавине и Семберије, од чега 234 користи подстицаје.Овим нацртом закона уређују се услови и начин производње дувана, организација производње, откупа и обраде дувана, производња дуванских производа, разврставања, обиљежавања максимално дозвољене количине катрана, никотина и угљен моноксида у цигаретама, наводи се у бразложењу овог акта.

Организатор производње и откупа дувана обавезан је да са обрађивачем дувана у писаној форми закључи уговор о обради сировог дувана у листу, ако самостално не врши његову обраду.

13.10 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о пољопривредном земљишту којим се уводи и дефинише израда основа заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта јединице локалне самоуправе, података о земљишно-информационом систему и обавезе корисника да редовно контролише плодност пољопривредног земљишта. Нацртом измјена и допуна Закона о дувану детаљније и прецизније се уређују односи између произвођача дувана, организатора производње и откупа дувана, обрађивача и произвођача дуванских производа, рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић обраћајући се посланицима у Народној скупштини.
Образлажући овај законски акт на данашњој скупштинској сједници у Бањалуци, Пашалић је рекао да се уређују и услови и начин производње дувана, организација производње, откупа и обраде дувана, производња дуванских производа, разврставања, обиљежавања максимално дозвољене количине катрана, никотина и угљен моноксида у цигаретама.

13.00 -Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је у завршној ријечи у Народној скупштини о овом нацрту закона да је ресорно министарство сагласно са приједлозима посланика који захтијевају да они који не обрађују пољопривредно земљиште плаћају порез. Он је истакао да сваки пољопривредни произвођач, који има регистровано газдинство, треба да плаћа властито здравствено и пензионо осигурање, те да је потпуно фер да подстицаје могу да добију само они који испуњавају те услове.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић сугерисала је предлагачу овог закона да до коначног приједлога тог акта промијени члан 36 који се односи на објекте изграђене до 1980. године.

11.30 - Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић поручио је данас у Народној скупштини да је важно да се пољопривредно земљиште у Српској користи и да би требало да се плаћа порез уколико се оно не обрађује.

Посланик ДНС-а Мирко Совиљ рекао је да ће измјене и допуна Закона о пољопривредном земљишту обезбиједити заштиту пољопривредног земљишта од оштећења, неадекватног коришћења и узурпације.

"Ово доприноси и заштити здравља људи, јер је предвиђено да се утврђује концентрација пестицида или отрова у земљишту које је вриједан ресурс Српске. Дакле, имаћемо строгу контролу концентрације пестицида да бисмо били сигурни да производимо здраву храну", рекао је Совиљ.

Посланик СДС-а Томица Стојановић рекао је да треба спријечити злоупотребе приликом давања на коришћење пољопривредног земљишта, те да на плану подјеле тог земљишта треба више помагати малим и средњим пољопривредним произвођачима.

Шеф Клуба посланика Уједињене Српске Костадин Васић рекао је да је овај закон квалитетан, али да треба скратити рокове и смањити накнаде када је ријеч о претварању пољопривредног у грађевинско земљиште.

10.45 - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је данас пред посланицима Народне скупштине у Бањалуци да је потребно измијенити и допунити Закон о пољопривредном земљишту ради увођења и дефинисања израде основа заштите, те уређења и кориштења пољопривредног земљишта јединице локалне самоуправе. Образлажући Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о пољопривредном земљишту, Пашалић је појаснио да је закон потребно измијенити и допунити ради података о земљишно-информационом систему и обавезе корисника да редовно контролише плодност тог земљишта.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Народна скупштина требало би да разматра и Извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора о проведеној финансијској ревизији Консолидованог годишњег финансијског извјештаја за кориснике буџета Републике Српске у 2017. години и годишњи ревизорски извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске за прошлу годину.