latinica  ћирилица
13/02/2019 |  10:57 ⇒ 15:25 | Аутор: СРНА

"Кинеско-српске констелације" у бањалучкој Гимназији

Професор Иван Јевђовић оцијенио је да је важно да народи његују традицију и везу са прецима, али и да теже ка томе да константно истражују и да се повезују са другим народима и културама.
Бањалука - Јевђовић - предавање "Кинеско-српске констелације" - Фото: СРНА
Бањалука - Јевђовић - предавање "Кинеско-српске констелације"Фото: СРНА

Јевђовић је то рекао током јучерашњег предавања "Кинеско-српске констелације" у бањалучкој Гимназији, на којем се окупио велики број ученика и професора ове образовне установе.

Он је говорио о сличностима двије културе када је ријеч о традицији и епским дјелима у којима епским јунацима у борби против зла често помажу натприродна бића, саопштено је из Универзитета у Бањалуци.

У саопштењу се додаје да је Јевђовић, инспирисан причом о кинеској ратници Хуа Мулан, посебно указао на значај и улогу змаја као натприродног бића, које је у традицији и књижевности и једног и другог народа сматрано њиховим заштитником.

- Драго ми је што сам имао прилику да се на иницијативу Конфуцијевог института Универзитета у Бањалуци бавим овом темом на један нов начин, повезујући улогу змаја у нашој традицији са његовом улогом у кинеској - навео је Јевђовић.

Он је додао да је, истражујући материјал за ово предавање, уочио неке ћињенице којих раније није био свјестан, те да је сада заинтересованији за учење кинеске културе.

Директор Конфуцијевог института Универзитета у Бањалуци Љиљана Стевић рекла је да је ово предавање један у низу догађаја које је овај институт организовао у фебруару поводом обиљежавања кинеске Нове године, пружајући тако прилику суграђанима да се упознају о разним аспектима кинеске културе и сазнају више о обичајима и традицији Кине.

Предавање је организовао Конфуцијев инстутут Универзитета у Бањалуци у сарадњи са бањалучком Гимназијом.

Више од 500 Конфуцијевих института у више од 140 земаља током овог мјесеца организују јавне догађаје овим поводом на којима се грађани упознају о култури и традицији Кине.