latinica  ћирилица
13/02/2019 |  16:09 ⇒ 17:00 | Аутор: СРНА

ЕУ забринута због успоравања реформског процеса у БиХ

Посланици Европског парламента указали су данас да је у БиХ уочљиво успоравање усвајања реформи повезаних са ЕУ, саопштено је на веб сајту Европског парламента.

У усвојеном извјештају, власти БиХ позване су да наставе провођење уставних, политичких и изборних реформи како би земља напредовала у процесу европских интеграција.

Посланици су указали на уочљиво успоравање усвајања реформи повезаних са ЕУ.

Европски парламент је изразио жаљење због недостатка напретка када је ријеч о медијским слободама и нагласио да је функционисање демократских институција предуслов за напредовање у европским интеграцијама.

Посланици су забринути због раширене корупције у БиХ, што су, како се наводи, показали општи избори одржани 7. октобра. Кампањом су доминирали етно-националнистичка реторика и питања из прошлости која изазивају подјеле, а није било приједлога за рјешења свакодневних брига грађана БиХ, наводи се у тексту.

Они су нагласили потребу за брзим формирањем Дома народа Федерације БиХ у складу са одлукама Уставног суда.

У документу се наводи да сви политички лидери и институције сносе одговорност за објективно процјењивање рата и осуђује се свако глорификовање лица осуђених за злочине против човјечности.

Посланици Европског парламента додају да је БиХ остварила одређени напредак у области економског развоја и конкурентности иако је земља и даље у раној фази успостављања функционалне тржишне економије.

Извјештај је усвојен са 468 гласова "за", 123 "против" и 83 "уздржана".