latinica  ћирилица
13/02/2019 |  17:34 | Аутор: СРНА

Одржан састанак о спровођењу ССП-а

На састанку у Сарајеву Пододбора за иновације, информационо друштво и социјалну политику између ЕУ и БиХ данас су размијењене информације о спровођењу Споразума о стабилизацији и придруживању у областима образовања, информационог друштва и медија, истраживања и иновација, те запошљавања и социјалне политике.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Представници ЕУ и БиХ поздравили су активности институција у БиХ на пољу учешћа у међународним стандардизованим тестирањима и статистичком извјештавању у међународне сврхе, те развијање заједничког језгра наставних планова и програма у предшколском васпитању и образовању дефинисаних на резултатима учења, саопштено је из Дирекције за европске интеграције БиХ.

Наведено је да је Европска комисија позвала институције у БиХ на убрзање процеса акредитације и реакредитације високошколских установа и студијских програма, а приоритет и даље остаје побољшање координације међу институцијама у образовању.

У области истраживања и иновација Европска комисија је честитала БиХ за успјешно учешће у програму ЕУ "Хоризон 2020", у којем је од приступања остварено 36 пројеката у укупном износу од 5,1 милиона евра.

Укупна инвестиција за истраживање из приватног и јавног сектора износи око 70 милиона КМ, што је 0,3 одсто БДП-а, а Стратегијом развоја науке у БиХ од 2017. до 2022. године предвиђено је да се до 2020. године достигне проценат од 0,8 одсто.

Током састанка истакнуто је и усвајање Приједлога закона о електроничкој идентификацији и услугама повјерења за електронске трансакције, а међу кључним приоритетима за БиХ у сектору информационог друштва и медија остају увођење броја за хитне случајеве 112 у цијелој земљи и усвајање стратегије за сајбер безбједност и борбу против сајбер криминала, те законодавства у вези са електронским комуникацијама и електронским медијима.

У области запошљавања и социјалне политике кључни приоритет за БиХ остаје израда стратегије запошљавања у БиХ, додаје се у саопштењу.

Пододбор за иновације, информационо друштво и социјалну политику један је од седам пододбора, заједничких тијела ЕУ и БиХ основаних у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању /ССП/ у сврху праћења његове примјене.

Ово тијело чине представници Европске комисије и надлежних институција у БиХ.

Састанком су копредсједавали Георг Зиглер, замјеник шефа Одјељења за Албанију и БиХ у Општој управи за политику сусједства и преговоре о проширењу и Биљана Чамур-Веселиновић, секретар Министарства цивилних послова БиХ.

Састанци Пододбора одржавају се једном годишње.