latinica  ћирилица
13/02/2019 |  18:51 ⇒ 14/02/2019 | 08:27 | Аутор: РТРС

СДА-ХДЗ: Формирање власти у првој половини марта, СНСД незаобилазан партнер

Формирање власти на нивоу БиХ и Федерације требало би да буде окончано у првој половини марта, порука је предсједавајућег Предсједништва и лидера СНСД-а Милорада Додика и истовремено закључак сарајевског састанка делегација ХДЗ-а и СДА, предвођених Драганом Човићем и Бакиром Изетбеговићем.

СНСД, СДА и ХДЗ БиХ и дефинитивно ће бити партнери у формирању власти на нивоу БиХ и ту, ако је судити према данашњим порукама, калкулација више нема. Остаје још да СДА усагласи бошњачку парламентарну компоненту, и то би
требало ускоро да буде ријешено, очекивања су Изетбеговића. Након тога, прво ће бити одржан коалициони састанак лидера партија, а потом и страначких делегација, на којима ће се, осим позиционирања и кадровских рјешења, тражити и компромисно рјешење о питањима о којима сагласности тренутно нема, као што су НАТО интеграције.

Коалициона већина за формирање власти на нивоу БиХ скоро да је комплетирана. СНСД већ дужи период чека да се у Федерацији искристалише бошњачки блок, док је хрватски окупљен око ХДЗ БиХ, такође већ познат. Додик изгледним сматра рок до средине марта за завршетак приче о формирању Савјета министара.

- Очекујем да Савјет министара буде формиран у наредних мјесец дана - рекао је он.

Оптимизам је преовладао и након сусрета страначких делегација СДА и ХДЗ-а. Након изричите одлуке странака окупљених у такозвани бх. блок да неће у коалицију са СДА, Изетбеговић најављује сусрете са недавно, у тишини успостављеним, новим "блоком" на сарајевској политичкој сцени којег предводи СББ. Било је нервозе у односима страначких предсједника СДА и СББ-а, каже Изетбеговић, али вјерује да би се та нервоза могла потиснути зарад дефинисања "бошњачке компоненте власти". Сада руку пружа у другом правцу.

- Имаћемо наредне седмице састанке са Савезом за бољу будућност, Покретом демократске акције и Странком демократске активности и то појединачно. Ове три странке имају право да наступају и као блок - рекао је Изетбеговић.

За разлику од СНСД-а којем су циљ европске интеграције, за СДА и ХДЗ БиХ евроатланске остају приоритети политика. И док би за Бакира Изетбеговић компромисно рјешење била активација МАП-а која не значи нужно и чланство у тој војној алијанси, а дан одлуке о самом чланству и није, каже тако близу, Човић тврди како са партнерима треба тражити рјешење. И истовремено правити искорак.

Незаобилазна тема двије страначке делегације била је и измјена изборног законодавства на основама пресуде Уставног суда. Свјестан је Изетбеговић да то питање треба рјешавати, али и да рјешење неће бити брзо. Човић пак сматра да се прошлогодишњи изборни процес не смије поновити.

- Све ћемо учинити да дође до измјена Изборног закона што је предуслов за кандидатски статус у ЕУ. Није то само питање избора члана Предсједништва и легитимног представљања, већ и питање Мостара. Тражићемо заједничка рјешења - рекао је Човић.

Заједничка рјешења, кажу, тражиће и за развој привреде, брже креирање радних мјеста, превазилажење инфраструктурних проблема и заустављање одлива младих и стручних кадрова.