latinica  ћирилица
13/02/2019 |  19:01 ⇒ 14/02/2019 | 07:53 | Аутор: РТРС

Савјет министара спречава дигитализацију Српске

Због спорости у дигитализацији јавне управе у Федерацији, Савјет министара спречава дигитализацију Српске. Тако је, мимо уставних надлежности и негативног мишљења свог Министарства финансија, Савјет министара у техничком мандату утврдио Приједлог закона о електронској идентификацији и услугама за електронске трансакције. Српска је ово питање уредила сопственим прописима, а Законом, који је донесен прегласавањем, Сарајево покушава да опструише скоро успостављање Националног центра за управљање дигиталним идентитетима у Српској.

Национални центар за управљање дигиталним идентитетима заправо је прво квалификовано тијело које ће по законима Српске издавати дигиталне сертификате за све електронске послове. Најава успостављања центра у наредних неколико мјесеци значи напредак Српске у процесу дигитализације у односу на остатак БиХ, што из Министарства транспорта и комуникација, мада се њихов Закон повлачи већ двије године, сада настоје спријечити.

- Агенција за информационо друштво 2017. године дала је негативно мишљење и препоручила да Министарство транспорта, као овлаштени предлагач, овај закон уреди у складу са Уставом и да те послове обављају на нивоу заједничких институција у складу са Уставом. Одговорили су да би у том сличају били сами себи сврха  - каже Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој високо образовање и информационо друштво Српске.

Намјери Министарства транспорта и комуникација да преузму искључиву надлежност у области информационих технологија, није се испријечило ни негативно мишљење Министарства финасија и трезора. Позивајући се на препоруке ревизора, они наводе да није узета у обзир чињеница да у Српској постоји правни оквир који уређује ову област, а да је у поступку усвајања и у Федерацији. Закон је упућен у парламентарну процедуру без сагласности министара из Српске.

- С обзиром да нису извршене потребне консултације о овим примједбама, ми смо се одлучили да гласамо против - каже Мирко Шаровић, замјеник предсједавајућег Савјета министара.

То ипак није спријечило да Савјет министара у техничком мандату прослиједи још један неуставан и неусаглашен акт.

- Не могу да се отмем утиску да је било и других механизама да се онемогући да овај закон оде у парламентарну процедуру. Подсјетићу како неке друге компоненте рјешавају та питања - простим неприсуством на сједници Савјета министара - каже Рајчевић.

Но, опструкције техничког сазива Савјета министара ометају, али не спречавају процес дигитализације Српске, од Владе, привреде, до локалних заједница.

- Народна скупштина Републике Српске јуче је усвојила сет закона из области регистрације пословних субјеката, а за мјесец или два биће завршен национални центар - истиче Рајчевић.

Лејла Решић, министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске, каже да ће локалне заједнице о свему што се тиче овог питања обавијестити надлежно министарство.

Надлежност за издавање такозваних паметних картица са квалификованим дигиталним сертификатом неупућенима звучи неважно, али никако се, наглашава Рајчевић не може предати бх. Министарству, којем је искључива надлежност међуентитетска комуникација и које није установљено Уставом БиХ. Не очекује се да ће овакво законско рјешење бити усвојено у два дома Парламентарне скупштине БиХ, али уколико и ступи на снагу, из Министарства за научно технолошки развој поручују да у Српској неће имати ефективну примјену.