latinica  ћирилица
14/02/2019 |  13:39 | Аутор: СРНА

Поповић: Нећемо заборавити косовски завјет предака

Министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић поручио је да се Срби на државни празник - Сретење требају сјетити жртава и идеала на којима су славни преци градили отаџбину и чувати Косово и Метохију као неотуђиви дио српске државе.
Ненад Поповић - Фото: ТАНЈУГ
Ненад ПоповићФото: ТАНЈУГ

Он је указао да су се на велики дан - Сретење у размаку од тридесет година у 19. вијеку, среле двије велике идеје које су удариле темеље модерној држави Србији.

-Вожд Карађорђе је 1804. године започео устанак против вишевјековне турске окупације, како би српски народ добио своју слободну и независну државу, а 1835. године уставописци су, послије извојеване спољне слободе и добијене националне државе, започели борбу за унутрашњу слободу грађана Србије кроз усвајање Сретењског устава - подсјетио је Поповић.

Он је навео да су тако слободна и самостална Србија и уставне слободе и права грађана постали основни идеали које су садашњим нараштајима оставили преци - оснивачи Србије, саопштено је из ресорног министарства.

-Тај завјет да је Косово Србија данашњи Срби неће напустити. Као што никада нећемо одустати од идеала да Србија буде уставна, демократска држава у којој се штите и чувају сва права које једна модерна држава може гарантовати својим грађанима - рекао је Поповић.

Он је закључио да очување идеала демократске Србије дугујемо свим нашим великим државницима који су, остварујући га у свом времену, учинили Србију побједносном државом и поштованом у цијелој Европи.