latinica  ћирилица
14/02/2019 |  15:30 | Аутор: СРНА

Шаровић: Економија БиХ отпорна на лош пословни амбијент

Економија БиХ показала се отпорна на лош пословни амбијент са којим су се суочавали привредници током прошле године, изјавио је данас министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

На презентацији спољнотрговинске размјене БиХ са свијетом у прошлој години, Шаровић је у Сарајеву рекао да је БиХ лани у спољнотрговинском билансу први пут премашила износ од 16 милијарди евра, те да је покривеност увоза извозом од 62,3 одсто најбоља до сада, подсјећајући да је покривеност у 2014. години била 53 одсто.

Као позитивно он је посебно истакао смањење спољнотрговинског дефицита БиХ Русијом, Италијом, Хрватском и Србијом, те повећање суфицита са Аустријом и Словенијом.

"Са Њемачком први пут имамо обим размјене који прелази четири милијарде КМ", прецизирао је Шаровић.

Он је додао да је БиХ у прошлој години у размјени са Србијом постигла до сада највећи извоз - већи од 1,2 милијарди КМ, при чему је покривеност достигла 62 одсто у односу на 42 одсто прије неколико година.

Према његовим ријечима, расту извоза у Србију највише су допринијели извоз кокса и полукокса, електричне енергије и топло ваљане жице.

"Мислим да смо на добром путу да та покривеност буде још већа", додао је Шаровић.

Он је навео да је у 2018. години извоз из БиХ у Аустрију и Словенију први пут премашио милијарду КМ.

Према Шаровићевим ријечима, БиХ је у 2018. години забиљежила смањење извоза челика у ЕУ за скоро 50.000 тона, што је извазвано мјерама ЕУ према земљама изван Уније, а што се посебно осјетило у новембру и децембру.

"Смањен је извоз челика и на /самопроглашено/ Косово за 20.000 тона, усљед мјера тамошњих власти", додао је Шаровић и прецизирао да је ријеч о губитку од скоро 15 милиона КМ за два мјесеца.

Он је навео да је смањен и биланс са Турском за скоро 50 милиона КМ, прије свега, због смањења курса лире и немогућности привредника из БиХ да извозе под таквим условима, али да је тренутно ситуација нешто боља.

"Имамо и мањи од очекиваног резултат извоза воћа и поврћа у Руску Федерацију, искључиво због санкција које је трпила БиХ", рекао је Шаровић и додао да је БиХ тек у другој половини 2018. године могла нормално да извози у Русију.

Он сматра да ће се БиХ у 2019. години суочити са драматичним недостатком квалитетне радне снаге која одлази у развијене земље и да доносиоци одлука треба да се позабаве тим проблемом, као и стварањем повољнијег пословног амбијента за привлачење инвестиција.

"Економија треба да буде у првом плану у 2019 години", истакао је Шаровић.