latinica  ћирилица
14/02/2019 |  15:43 | Аутор: СРНА

У УКЦ Српске од малигних болести годишње се лијечи 30 малишана

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске годишње се од малигних болести лијечи око 30 дјеце и њихов процес лијечења је потребно олакшати, рекла је предсједник Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести Искра, Дијана Берић.
Родитељска кућа - Фото: РТРС
Родитељска кућаФото: РТРС

Берићева је поводом обиљежевања Међународног дана дјеце обољеле од малигних болести - 15. фебруара, рекла да је потребно системски ријешити проблеме попут доступности лијекова.

Она је додала да је неопходно подићи свијест цијелог друштва о потребама породица и дјеце која се боре са овом опаком болешћу.

- Тренутно се у УКЦ-у Српске лијечи 13 малишана од малигних болести, а услови лијечења су прилично добри. Али, не треба на томе стати, него наставити са побољшањем третмана и његе дјеце, те омогућити доступност лијекова за лијечење ових болести, као и ријешити одређене социјалне проблеме ових категорија - рекла је Берићева новинарима.

Она је напоменула да је доступност лијекова слаба, као и у другим системима, јер се ради о малом броју пацијената.

Берићева је истакла значај Родитељске куће у Бањалуци, у којој је тренутно смјештено петоро малишана који се лијече од малигних болести.

- Тај број се стално мијења, а од септембра 2016. године када је Родитељска кућа почела са радом, у њој је боравило око 75 дјеце - рекла је Берићева.

Члан Удружења Искра, Марија Бабић, која се прије осам година излијечила од леукемије, истакла је значај подршке цијелог друштва у борби против малигних болести јер је то период неизвијесности.

- Жеља ми је да помогнем и пружим подршку свој дјеци обољелој од малигних болести, као и свим људима, јер треба да знају да то није крај него да има и живота и након болести - рекла је Бабићева.

Она је истакла значај што је сада, у односу на период када се она лијечила, доста тога промијенило, те су терапије доступне и у Бањалуци, па пацијенти не морају путовати у друге државе.