latinica  ћирилица
14/02/2019 |  16:30 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Веће новчане казне због неиздавања фискалних рачуна

Влада Српске утврдила је сет нацрта измјена и допуна закона о порезу на добит и фискалним касама, који се најављују као дио реформских закона. Влада је утврдила и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о друштвима за осигурање којим је прописано да директори друштава морају имати два помоћника који ће сносити одговорност као директор. Утврђен је и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о унутрашњем платном промету, јер АПИФ намјерава да сачини регистар рачуна за физичка лица.

Влада је данас утврдила измјене и допуне Закона о порезу на добит којим се пореска основица на пореску добит умањује 100 одсто на улагања у опрему и постројења. Измјенама и допунама Нацрта закона о фискалним касама предвиђене су новчане казне од 10 до 20.000 КМ за неиздавање фискалног рачуна.

- Ако се казна плати у року од 48 часова објекат се неће затварати. Међутим, ако се не плати, затварање је умјесто досадашњих 15, на 30 дана. Поновљени прекршај је дупло већа казна и затварање објекта на 60 дана - рекла је Зора Видовић, министарка финансија Републике Српске.

Министарка управе и локалне самоуправе Лејла Решић најавила је продужење рока за усклађивање броја запослених у локалним администрацијама са бројем становника. Критеријум од три запослена на 1.000 становника остаће на снази, али ће општине и градови добити додатни рок од двије године за усклађивање броја запослених.

Влада је усвојила и Информацију о електронској размјени података у сврху одређивања јединственог матичног броја новорођеној дјеци, пријаве чињенице смрти и промјене презимена.

- Имамо десетак локалних заједница, које су врло близу, или на оптимланом нивоу. Ту спадају Дервента, Приједор, Лакташи, Мркоњић Град, Братунац....- каже Решићева.

Приједлогом закона о високом образовању предвиђено је продужење рока за завршетак студија за студенте који су факултет уписали по старом програму. Ресорни министар Срђан Рајчевић је увјерен да ће се ово законско рјешење ускоро наћи пред посланицима народне скупштине.

- Студентима који су уписали студије или су апсолвенти, рок за окончање студија продужава се до краја 2019. године. Студентски програми који трају по пет година, на примјер медицина, њима је рок до 2022. године - рекао је Рајчевић.

Између осталог, Влада је данас одобрила и 50.000 КМ Бихаћу за рјешавање питања миграната.

Повезане вијести:

Утврђен Приједлог закона о граду Градишка