latinica  ћирилица
15/02/2019 |  07:51 ⇒ 11:58 | Аутор: РТРС

Прослава Дана државности Србије (ФОТО/РТРС, 12.00)

У Србији је почела прослава Дана државности у знак сјећања на Сретење 1804. године, када је у Првом српском устанку почело ослобађање од Турака, те на исти датум из 1835. године када је донесен први модерни устав Србије - Сретењски устав.

Предсједник Републике Србије Александар Вучић уручио је одликовања заслужним појединцима и институцијама поводом Дана државности Србије.

Он је на почетку свечаности, обраћајући се лауреатима, рекао да је у протеклих 215 година створена држава.

- Резултати су толико већи ако се зна да смо не мало пута били саплитани, кочени, уназађивани, а покушавали су и да нас униште - рекао је Вучић додајући да су то некада чинили наши непријатељи а да смо некада и сами у томе учествовали.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Београду, поводом обиљежавања Дана државности Србије, да је Сретење празник слободе и синоним постојања Срба који без слободе не могу да живе.

Додик и Вучић (Фото: РТРС)

Церемонији су поред Додика присуствовали министар иностраних послова Србије Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и остали званичници.

Додјела одликовања поводом Сретења (Фото: РТРС)

Премијерка Србије Ана Брнабић и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић обратиће се у Орашцу на централној манифестацији поводом обиљежавања Дана државности Србије.

Биће положени и вијенци на споменик вожду Карађорђу. Свечаности ће присуствовати предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић.

Пренос манифестације из Орашца је на програму РТРС-а од 12 часова.