latinica  ћирилица
15/02/2019 |  11:19 ⇒ 17:43 | Аутор: СРНА

Тривић: Влада и Требиње заједно формирају центар за таленте

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је данас у Требињу да ће Влада Српске и овај град заједнички реализовати пројекат формирања центра за таленте у објекту сеоске школе у Згоњеву, за који је дио средстава обезбијеђен кроз Фондацију "Ристо и Трифун Петровић" из Београда.
Наталија Тривић са Драганом Мрдићем - Фото: СРНА
Наталија Тривић са Драганом МрдићемФото: СРНА

Тривићева је, након разговора са директором Основне школе "Вук Караџић" Драганом Мрдићем, којој припада и школа у Згоњеву, истакла да је у току израда пројектне документације и рјешавање имовинских односа, како би санација овог објекта почела што прије.

- Капацитети школе користили би се у љетним мјесецима, што би захтијевало и изградњу смјештајних капацитета. Наш циљ је да окупимо сву талентовану дјецу из Републике Српске, али и да отворимо међународно одјељење како би окупљали и дјецу из региона - рекла је Тривићева.

Она је навела да ће бити израђен програм центра, те утврђени начини његовог вођења и едукатори.

- Морамо да препознамо таленте, да их усмјеравамо, водимо и повезујемо, тако да направимо њихове кораке у развојном путу, јер су то генерације које ће за 20 година водити Републику Српску - поручила је Тривићева.

Тривићева је, говорећи о Основној школи "Вук Караџић" нагласила да су до сада у објекту ове васпитно-образовне установе санирани кров и котловница, а школа је укључена и у програм "Доситеј", који предвиђа увођење кабинета.

Према њеним ријечима, један од приоритета Владе Српске јесте да анализира мрежу подручних и сеоских школа и инвестира у њих како би сва дјеца имала једнаке услове рада.

- Желимо да створимо једнаке услове за сву дјецу, да уложимо у образовање и радимо на усавршавању наших наставника и учитеља, као и да анализирамо наставни план и програм. Све ово радимо с циљем да дјеца на крају школовања имају резултате учења, да све што науче могу да примијене у пракси и на тржишту рада - појаснила је Тривићева.

Директор Основне школе "Вук Караџић" Драган Мрдић рекао је да чланови Школског одбора чине Управни одбор Фондације "Ристо и Трифун Петровић", која постоји већ 90 година.

- У њеном саставу је подручно одјељење у Згоњеву. Мислимо да заједно можемо да формирамо центар за таленте гдје ћемо на најбољи могући начин ученике `заразити` науком - рекао је Мрдић.

Тривићева данас борави у званичној посјети Требињу, током које ће обићи основне и средње школе, ђачке домове и установе културе на подручју овог града.