latinica  ћирилица
15/02/2019 |  12:19 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Србија и Српска окупљене око прошлости, садашњости и будућности (ФОТО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је на почетку говора, поводом обиљежавања Дана државности Србије на централној манифестацији у Орашцу, да јој је велика част да се обраћа на овај дан - Сретење и додала да је Србија на тај дан кренула у ослобођење.

- С правом смо окупљени око овог датума. Окупљени смо око прошлости, садашњости и будућности - додала је она.

Нагласила је да је обавеза да се не заборави прошлост и жртве.

- Треба да корачамо сигурно у будућност и задржимо свој идентитет - поручила је предсједница Српске.

Он је нагласила да су Србија и Српска успоставили заједничку праксу обиљежавања заједничких важних датума.

- Увјерена сам да ће та сарадња само јачати. Она ће нам појачати да јачамо наше инситутције како би могли одговорити иззазовима новог глобланог времена - додала је Цвијановићева.

Предсједница Српске је навела да у Републици Српској нема мјеста гдје није реновиран, пут, сала, школа, Дом културе ,а да Србија није учестововала.

Званице, Дан Државности Србије (Фото: РТРС)

- Зато је важно да његујемо нашу сарадњу, како би сачували Србију и Републику Српску од сваког зла - поручила је Цијановићева.

Да је Сретење важан датум у српској историји, подсјетила је предсједница Републике Српске, показује не само почетак Првог српског устанка, већ и то што је касније 1835. године на тај дан донесен и први демократски Устав Србије чиме је отпочело стварање модерне српске државе.

- С правом смо окупљени око овог датума и око идеје државности, слободе и националног јединства, око прошлости, садашњости и будућности, око обавезе да се чува мир и очува идентитет - рекла је Цвијановићева.

Предсједница Српске је додала да је пламен слободе који је упаљен те 1804. горио много пута у претходна два вијека, те да је за живот у слободи и миру плаћена превисока цијена, однесени су многи животи и проузрокована огромна страдања.

Жељка Цвијановић и Ана Брнабић полажу вијенце (Фото: РТРС)

- Зато је наша обавеза у Србији и у Републици Српској да не заборавимо нашу прошлост и наше жртве. Наша је дужност да храбро корачамо у будућност, вриједно радимо и развијамо наше земље, али да истовремено снажно и љубоморно чувамо свој идентитет и језик, да задржимо своје традиционалне вриједности и његујемо историјско памћење - поручила је предсједница Републике Српске.

Цвијановићева је додала да сви знамо да вријеме пред нама неће бити лишено изазова, како политичких, тако и економско-финансијских, те да је зато важно јачање институција, његовање сарадње, одбране права на став, на слободу и право на развој Српске и Србије.

- Србији и Републици Српској желим мир, стабилност, економски напредак и безбједно окружење. И уз ове жеље, честитам вам Дан државности - нагласила је предсједница Српске.

Повезане вијести:

Брнабић: Преци би требало да буду наш узор

Србија обиљежила Дан државности