latinica  ћирилица
15/02/2019 |  12:30 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Брнабић: Преци би требало да буду наш узор (ФОТО)

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је, поводом обиљежавања Дана државности Србије на централној манифестацији у Орашцу, да Србија напорним радом може постати и остати друштво срећних и слободних појединаца.

Она је изјавила да је устанак Србије 1804. године означио почетак борбе против тираније.

- Ти кључни и преломни догађаји из наше историје, преламају се и данас са важним стварима за Србију. Почетак буне против дахија, коју је опјевао Филип Вишњић, касније ни злогласна Ћеле кула нису могли да сломе дух устанка, који се као пламен проширио свим српским земљама. Позив Карађорђа у свих 17 нахија да устану и пруже отпор турском зулуму данас представља симболичан позив да се ријешимо лоших навика. Ако желите добро себи, својим породицама, борите се сваког дана за бољу будућност земље у којој живимо - истакла је Брнабићева.

Он је поручила грађанима Србије да не треба да се плаше изазова и неуспјеха.

- Они су свакодневи дио свачијег живота. Нажалост, нашим прецима данас не одају сви једнаку част. Имамо људе који сада овдје звижде. Што више звижде, ми ћемо се јаче борити за добробит Србије и српског народа - нагласила је Брнабићева.

Премијерка Србије нагласила је да се наши преци нису плашили.

Жељка Цвијановић и Ана Брнабић (Фото: РТРС)

- Зато се наши преци нису плашили дахија, нити моћне Отомсанке имеприје. Јер су имали циљ, по цијену живота, од којег нису одустајали. Можемо много научити од њих, усадили су "чојство и јунаштво" у темеље државе - истакла је она.

Брнабићева је додала да је политка коју Србија води - спремност на дијалог и компромис.

- То показује јачину у данашњу памет у Србију, за будућност и генерације које долазе иза нас. Тиме се највише поносимо - закључила је премијерка Србије.

Брнабићева је истакла да је поносна на оно што је Србија данас и захвалила предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић и премијеру Српске Радовану Вишковићу што су данас били са њом у Орашцу да заједно покажу колико воле Србију и да кажу колико ће се борити сваког дана да она буде јача него што је била јуче.

Повезане вијести:

Цвијановић: Србија и Српска окупљене око прошлости, садашњости и будућности

Србија обиљежила Дан државности