latinica  ћирилица
15/02/2019 |  21:23 ⇒ 21:28 | Аутор: СРНА

Зворник: Промовисане књиге "У њедрима завичај" и "Два ока душе"

У зворничком Дому омладине вечерас су промовисане двије збирке пјесама - "У њедрима завичај" и "Два ока душе", аутора Недељке Боројевић која живи и ради у Њемачкој.
Зворник - промовисане књиге "У њедрима завичај" и "Два ока душе" - Фото: СРНА
Зворник - промовисане књиге "У њедрима завичај" и "Два ока душе"Фото: СРНА

Боројевићева је рекла да је збирка "У њедрима завичаја" инспирисана мјештанима Велике Сочанице код Дервенте гдје је рођена.

Наводећи да јој живот у туђини није био лак, Боројевићева је рекла да је Сочаница, коју носи у срцу, остала извор њене снаге, без обзира на то што је сазријевала, ширила видике и мијењала локације западних цивилизација, које су јој биле једнако стране.

Боројевићева је истакла да је Сочаничане уткала у пјесме, које им истински припадају.

Она је нагласила да је опјевала и Цркву Вазнесења Господњег, славе, обичаје, чобанице и све мајке са њиховим радостима и тугама.

- Сочаничани су моја инспирација, онакви какви јесу, и ниједног у описима нисам покушала измијенити, нити представити у другачијем свјетлу, јер су моји и других у сјећању немам- рекла је Боројевићева.

Рецензент књиге "Два ока душе" Жељко Ђукић написао је да ауторка савршено влада перцепцијом, а по форми и суштини намећу се пјесме које креира као кратке приче у слободном стилу.

Ђукић је навео да је цијела збирка прожета јединственом нити, која је чини поетском логичком цјелином.

Књиге су изашле у издању Издавачке куће "ГрафоМарк" из Лакташа.

Боројевићева је објавила и прозну трилогију "Ротква са шећером", "Вријеме љубави" и "Медоносна поља".