latinica  ћирилица
17/02/2019 |  16:13 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Затвор у Војковићима никако да проради због именовања управника

Још увијек није извјесно када ће изграђени и потпуно опремљени бх. затвор у Источној Илиџи примити прве затворенике. Иако министри ХДЗ-а БиХ и СДС-а нерадо признају, до кашњења је дошло јер нема сагласности око имена управника. Савјет министара ће на наредној сједници заказаној за крај фебруара покушати да утврди датум почетка рада нове бх. институције али да одреди ко ће до конкурса управљати новим затвором.

Док новоизграђени бх. затвор зјапи празан, ентитетски КПЗ су претрпани па осуђеници шетају на слободи. Бх. министре у техничком мандату од тога више брине како да поставе своје људе на чело нове бх. институције. Министар правде у СМ ХДЗ-ов Јосип Грубеша је за варијанту да затвором до расписивања конкурса за управника, руководи менаџмент који је водио пројекат изградње, не прецизирајући ко су ти људи.

-Био бих изнимно задовољан да они остану док се затвор не стави у функцију, а на менџменту који ће доћи је обавеза да крену у расписивање конкурса и провођење обуке за затворску стражу и особље - рекао је Грубеша.

СДС-ов министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић, пак, тврди да кадровско питање није основни проблем због којег затвор није у функцији, али нема дилему да управник треба да буде Србин. Није прецизирао из које странке.

-Јесте, тачно је да сам ја у свим разговорима који се тичу кадрова инсистирао на томе да први човјек буде из реда српског народа и то није ништа спорно - рекао је Шаровић.

Изградња Бх. Алкатраза, како га поједини зову, коштала је 78 милиона КМ. Средства су обезбједиле институције БиХ, нешто ЕУ и донатори а знатан дио је је финансиран из кредита Развојне банке Савјета Европе у износу од 38 милиона КМ. Управо су донатори запријетили да ће повући свој новац - око 11 милиона евра - уколико се што хитније затвор не стави у функцију.

Грубеша истиче да је о датуму тешко говорити, али да се већ предуго чека да се ова институција отвори.

И када се отвори, пресељење затвореника одвијаће се постепено јер би према ријечима Грубеше било неодговорно да у нови објекат, који је затвореног типа, пребацити осуђенике на дугогодишње казне који су већ остварили одређене бенефиције у ентитетским затворима отвореног типа.