latinica  ћирилица
18/02/2019 |  13:04 ⇒ 13:05 | Аутор: СРНА

Љекари Унско-санског кантона ступили у штрајк

Синдикат доктора медицине и стоматологије Унско-санског кантона јутрос је ступио у генерални штрајк у свим здравственим установама због непоштовања Колективног уговора, односно изостанка другог повећања плате које је било договорено још за новембар прошле године.
Бихаћ - Фото: РТРС
БихаћФото: РТРС

Предсједник Синдиката доктора медицине и стоматологије Унско-санског кантона Недим Куртагић рекао је да друго повећање плате није урачунато љекарима запосленим у Кантоналној болници "Др Ирфан Љубијанкић", Општој болници у Санском Мосту и Дому здравља у Бихаћу, што је 70 одсто доктора који раде на подручју кантона.

Куртагић је нагласио да су у духу синдикалне и колегијалне солидарности, штрајк у потпуности подржале колеге које су добиле обећано друго повећање, преносе федерални медији.

- Били смо флексибилни још код преговарања и потписивања Колективног уговора. На мјесец дана смо и замрзли штрајк, али сада ово више нема смисла. Не могу рећи да сам оптимиста, али истрајаћемо у својим захтјевима - поручио је Куртагић.

Кантонални министар здравства, рада и социјалне политике Нермина Ћемаловић рекла је да је Влада Унско-санског кантона планирала средства за помоћ овим здравственим установама, али да до усвајања буџета не могу ништа конкретно урадити.

- Ми смо сада у изузетно тешкој ситуацији јер до усвајања буџета ништа не можемо урадити. То ће вјероватно бити крајем марта и ја сам на то упозорила представнике Синдиката на једном од састанака њиховог Управног одбора. Планирали смо новац за ово у овогодишњем буџету, али смо до његовог усвајања немоћни - каже Ћемаловићева.

Доктори медицине и стоматологије на подручју Унско-санског кантона потврдили су да се штрајк одвија у складу са Законом о штрајку, те да се поштују одредбе Споразума о минимуму послова за вријеме генералног штрајка.

Животно угроженим пацијентима одмах се пружа неопходна медицинска помоћ.