latinica  ћирилица
18/02/2019 |  16:45 | Аутор: РТРС

Шеранић: Напредак у пословању болница у Козарској Дубици и Градишци

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић током посјете Специјалној болници за физикалну медицину и рехабилитацију "Мљечаница" у Козарској Дубици и Болнице Градишка изразио је задовољство због примјетног помака у пословању ових установа, а размотрене су и могућности увођења нових услуга за пацијенте.
Ален Шеранић са Мирком Манојловићем - Фото: СРНА
Ален Шеранић са Мирком МанојловићемФото: СРНА

Шеранић је навео да је у Специјалној болници за физикалну медицину и рехабилитацију "Мљечаница" примјетна стабилизација установе, те да је на томе потребно радити и у будуће, саопштено је из ресорног министарства.

"Нагласак ћемо ставити на максимално искориштавање природних потенцијала за термотерапију, електротерапију, магнетотерапију, ултразвучну терапију и сонотерапију да бисмо овдје довели што већи број пацијената", рекао је Шеранић.

Ален Шеранић са Драганом Брдаром

Он је додао да је ова здравствена установа најбољи примјер да је за стабилизацију и унапређење пословања здравствених установа потребан индивидуалан приступ у плановима за будуће пословање и усмјеравање енергије и знања у специфичне услуге које пружају.

Вршилац дужности директора Болнице "Мљечаница" Драган Брдар нагласио је да је ова здравствена установа има широк дијапазон за лијечење, дијагностику и рехабилитацију пацијената.

- Смјештајни капацитет болнице је 147 кревета. Осим одјељења за полуинтензивну његу, у објекту се налазе додатни капацитети у хотелским собама и апартманима за смјештај покретних пацијената - рекао је Брдар.

Он је додао да се као посебна цјелина издваја насеље које се састоји од 15 бунгалова.

Брдар је нагласио да се ова болница посебно издваја по успјешној превенцији и лијечењу остеопорозе, али да је доступна и ултразвучна дијагностика крвних судова, меких ткива и друге дијагностичке процедуре.

Према његовим ријечима, лабораторија има најсавременију опрему за хематолошке и биохемијске анализе.

Шеранић је током посјете болници у Градишци истакао да је ова здравствена установа специфична и по услугама палијативне његе коју пружа већ седам година.

- Потребно је урадити елаборат и видјети будуће моделе развоја ових услуга, не само у овој болници, него у здравственом систему Републике Српске - рекао је Шеранић.

Он је додао да охрабрује податак да је 10 љекара ове болнице на специјализацији и да се улажу средства у едукацију младог кадра.

Директор Болнице Мирко Манојловић рекао је да је, према анкети Фонда здравственог осигурања Републике Српске о задовољству пацијената, Болница Градишка високо рангирана, што свједочи о значајном напретку у пословању.

- Биљежимо повећање броја пацијената, повећање консултативно-специјалистичких прегледа, лабораторијских услуга, а смањење броја болничких дана, што је добар тренд - навео је Манојловић.

Он је додао да је у плану да заказивање прегледа и дијагностике, који сад функционише преко централног пункта, заживи у још већем капацитету, а већ се показао као добар модел за смањење листа чекања.

Болница Градишка је у претходном периоду донијела програм развоја лапароскопске, а нарочито онколошке хирургије, као развојне шансе ове здравствене установе, те да је у плану проширење услуга операција лапароскопском методом.