latinica  ћирилица
19/02/2019 |  14:35 ⇒ 14:35 | Аутор: СРНА

Тушевљак: БиХ неефикасна јер је маргинализовала сопствене ресурсе

БиХ је неефикасна не зато што је децентрализована, већ зато што је маргинализовала сопствене материјалне и људске ресурсе и тако ограничила могућности да сама рјешава своје политичке, друштвене и економске проблеме, оцијенио је професор на Универзитету у Источном Сарајеву Спасоје Тушевљак.
Спасоје Тушевљак (Фото: ТВ1) -
Спасоје Тушевљак (Фото: ТВ1)

- Дјелотворна институционална децентрализација заснована на уставним рјешењима доприноси политичој консолидацији и економском развоју БиХ што би дугорочно требало да генерише свеукупну стабилност и уравнотежен баланс националног и државног патриотизма - рекао је Тушевљак.

БиХ је, каже он, земља са ограниченим суверенитетом у политичкој и монетарној сфери што је предтекст за неразумијевања и конфликте о улози ОХР-а и међународног фактора у политичком животу, те обликовању и функционисању њених институција, при чему ограничен монетарни суверенитет лимитира могућности за аутохтоно креирање развојних и текућих економских политика.

Тушевљак је навео да, у том контексту, највећу цијену плаћају грађани-појединци, Бошњаци, Срби, Хрвати и остали.

Он је нагласио да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик постао кључна фигура у БиХ и то не због, како каже, епског и непоколебљивог националног дискурса него због упорног систематичног и/или спорадичног указивања на кључне проблеме БиХ и спремности да личним ангажовањем и пословичним прагматизмом доприноси њиховом рјешавању.

- У којој мјери је Милорад Додик свјесно и/или интуитивно конципирао сопствену политичку каријеру мање је важно од чињенице да је медијски проскрибовани 'непријатељ' БиХ више учинио у постизборном периоду за формирање институција и њихово функционисање него сви други политички актери заједно - истакао је Тушевљак.

Крајње је вријеме, каже он, да се престанемо бавити да ли и кога Милорад Додик или било који политичар више или мање воли, да би се могли усредсредити на оцјену како и колико ради свој посао.