latinica  ћирилица
20/02/2019 |  07:47 ⇒ 14:20 | Аутор: СРНА

Наставак суђења Махмуљину за злочине над Србима

Пред Судом БиХ данас ће бити настављено суђење команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.
Суђење Сакибу Махмуљину - Фото: РТРС
Суђење Сакибу МахмуљинуФото: РТРС

На протеклом рочишту 13. фебруара свједок одбране Вахид Каравелић изјавио је да је командант корпуса био дужан да од Генералштаба затражи одобрење за употребу силе, уколико би добио информације да неке од њему потчињених јединица чине ратне злочине и не поштују ланац командовања.

Каравелић, који је у рату био на функцији замјеника, а касније и командант Првог корпуса такозване Армије БиХ, појаснио је да је током рата имао доста проблема са руковођењем и командовањем јединица, али да су му највеће проблеме стварали дијелови Девете и Десете бригаде, којима су командовали Рамиз Делалић Ћело и Мушан Топаловић Цацо.

На истом рочишту Тужилаштво је показало и документ који је сачињен 4. октобра 1995. године, који је потписао Махмуљин, а у коме се Генералштабу предлаже да се одред "Ел муџахедин" преуреди и преименује у Ослободилачку бригаду.

Оптужница терети Махмуљина да, као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће током 1995. године.