latinica  ћирилица
20/02/2019 |  08:11 ⇒ 12:39 | Аутор: СРНА

Нова свједочења о страдању Срба у Орашју

Суд БиХ требало би данас да настави суђење десеторици оптужених припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/ за злочин над Србима у Орашју 1992. године.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а, те војне и цивилне полиције у Орашју.

На терет им је стављено да су починили прогон српског становништва, и то убиствима, затварањем, мучењем, силовањима и другим радњама.

На суђењу 6. фебруара, свједок Тужилаштва БиХ Петар Мојић изјавио је да га је у логору у Основној школи у Доњој Махали, између осталих, премлаћивао један од најгорих војних полицајаца, Мато Живковић звани Ракијица.

- Тукао ме столицом без наслоњача и палицама по леђима, рукама, ногама, а најтеже ми је било када ме ударао по прсима јер од рођења имам урођену ману грудног коша. Ударао ме 15, 20 минута, што је било нешто краће у односу на друге затворенике - свједочио је Мојић.

Он је потврдио да су, осим Ракијице, други полицајци које је знао само по надимцима били немилосрдни према затвореним Србима, објаснивши да су их након физичког злостављања полицајци враћали опасачем везаних ногу и вукући по бетону.

- Један затвореник је подлегао од батињања, а поштар Перица Божић враћао се завраћене коже на глави и без косе, а чим му се ране смире, поново су га ударали на истом мјесту. Видио сам да су му од удараца и руке биле пребијене - испричао је Мојић.

Он је рекао да га је тукао и оптужени Мирко Јурић звани Кеми, те да га је посебно понизио када је морао да скине сву одјећу и да се напољу, док су пролазници гледали, опере хладном водом и детерџентом за суђе, јер му није дозволио да оде у тоалет.